Tuesday, October 4, 2011

roti paun

roti paun ...minum petangzzz

no time la konon2 nye nak pok pek pok pek...hahahha...layan




sumber : kak hana
Bahan-bahan
  • 6 cawan tepung gandum - guna tepung roti
  • 1 ¾ cawan susu cair/ susu segar
  • ¾ cawan gula halus
  • 1 paket (11 gm) yis
  • 3 biji telur
  • ¼ cawan mentega, dicairkan - guna marjerin sama ngan kak.suzi
  • sedikit pewarna kuning

Cara-cara
  • Campurkan susu cair/ susu segar, telur, gula dan yis. Kacau sehingga sebati dan biar yisnya berbuih sedikit.
  • Kemudian campurkan mentega yang telah dicairkan dan sedikit pewarna kuning.
  • Masukkan tepung kedalam bread machine dan uli sehingga ia menjadi doh yang lembut dan sebati.
  • Perapkan adunan sehingga ia naik dua kali ganda. Bila adunan telah naik dua kali ganda tumbuk doh dan uli lagi.
  • Kemudian ambil setiap doh adunan seberat 80 gram dan bentukkan bulat.(hana timbang 50g je)
  • Sapukan loyang bulat dengan mentega dan susun doh yang telah dibulatkan ke dalam loyang.
  • Perap lagi doh sehingga ia naik dua kali ganda. Setelah doh naik letakkan sedikit mentega diatas doh roti. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160 – 170’C selama 20 minit sehingga ia kekuningan.


7 comments:

  1. ramainya meroti hari ni..
    cabtikk la roti tu..

    ReplyDelete
  2. gebu..mood meroti dah melanda teman teman

    ReplyDelete
  3. dah lama tk meroti..esok nak meroti paun ni lah..

    ReplyDelete
  4. mas;
    ha ah...mcm berjanji lak ek..sehati sejiwa gitu..

    nazrah;
    teringin nak mkn carrot kek, lain lak yg kuo..hahaha

    kak zarin;
    go go go gurl...ujan sejok2 ni...roti cicah teh o pon sedap...ouchh

    ReplyDelete
  5. singgah dapur hani tgk roti..:)

    ReplyDelete