roti paun ...minum petangzzz
no time la konon2 nye nak pok pek pok pek...hahahha...layan
sumber : kak hana
Bahan-bahan
- 6 cawan tepung gandum - guna tepung roti
- 1 ¾ cawan susu cair/ susu segar
- ¾ cawan gula halus
- 1 paket (11 gm) yis
- 3 biji telur
- ¼ cawan mentega, dicairkan - guna marjerin sama ngan kak.suzi
- sedikit pewarna kuning
Cara-cara
- Campurkan susu cair/ susu segar, telur, gula dan yis. Kacau sehingga sebati dan biar yisnya berbuih sedikit.
- Kemudian campurkan mentega yang telah dicairkan dan sedikit pewarna kuning.
- Masukkan tepung kedalam bread machine dan uli sehingga ia menjadi doh yang lembut dan sebati.
- Perapkan adunan sehingga ia naik dua kali ganda. Bila adunan telah naik dua kali ganda tumbuk doh dan uli lagi.
- Kemudian ambil setiap doh adunan seberat 80 gram dan bentukkan bulat.(hana timbang 50g je)
- Sapukan loyang bulat dengan mentega dan susun doh yang telah dibulatkan ke dalam loyang.
- Perap lagi doh sehingga ia naik dua kali ganda. Setelah doh naik letakkan sedikit mentega diatas doh roti. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160 – 170’C selama 20 minit sehingga ia kekuningan.
ramainya meroti hari ni..
ReplyDeletecabtikk la roti tu..
gebu..mood meroti dah melanda teman teman
ReplyDeletedah lama tk meroti..esok nak meroti paun ni lah..
ReplyDeletemas;
ReplyDeleteha ah...mcm berjanji lak ek..sehati sejiwa gitu..
nazrah;
teringin nak mkn carrot kek, lain lak yg kuo..hahaha
kak zarin;
go go go gurl...ujan sejok2 ni...roti cicah teh o pon sedap...ouchh
Demam roti dah melanda
ReplyDeletenak seketul! :)
ReplyDeletesinggah dapur hani tgk roti..:)
ReplyDelete