Alhamdulillah...ada lagi blog aku nih walupon trafic ala ala siput sedut..ahahhaha nasib ko la blog..!!warming up dulu 1 2 3 ...yeee haaaa
banyak sgt nak story kat sini..maklumla, berzaman tak update...hik hikk
arini 'terajin' skit buat kek...walaupon on off sebab dak kecek sorang tu..red velvet..ketinggalan ketapi sikit...bloggers lain dah menderu2 buat kek ni..aku baru terkedek2...sabo je laa...
aku hangkot resipi dr blog kak zai...kalau tgk kek die, meleleh oooo ayaq liuq...cantik plak tuh...aku ni bab deko, bukan takat ke laut...angkasa lepas la jwb nye..
Bahan-bahan
5 biji telur gred B
250 gram mentega beku tanpa garam *
3 cawan tepung naik sendiri *
3 sudu makan koko Vochelle
2 cawan gula kastor
4 sudu makan pewarna Red Bright - akak guna 1 1/2 sudu makan je
1 cawan buttermilk - kalau xde buttermilk blh tgk resipi kt bwh
1 sudu teh garam- x letak
1 sudu makan bicarbonate of soda (baking powder pun ok) - akak guna baking powder
1 sudu makan cuka makan
CARA-CARA:
1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
5. dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
5. Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
6. Larutkan bicarbonate of soda/baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.
NOTA: Gunakan dua biji dulang pembakar bulat bersaiz 8". Sejukkan kek kemudian barulah dipotong dua untuk mendapat empat lapisan.- akak buat dua lapisan je
KRIM: 500 gram krim keju Phillidephia 1 cawan krim putar- akak letak 1 1/2 cawan akak tambah sedikit gula icingPukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium). *Campur sedikit butter(agak2) dan putar bersama bahan diatas supaya frosting agak keras dan mudah dibentuk
NOTA: Buttermilk - 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.
As'salm Hani
ReplyDeleteLorrr..bertapa sampai kemana ni, baru ni nampak dapur berasap. sampai tersedak2 terbatuk2 k.ct menahan asap tu hahahaha. Hani..RVC ni memang sedap kan, k.ct dah 2 kali buat, dua2 hari istimewa lain kali nak cuba buat guna cup pulak :)
salam akak, cantiknyer kek red velvet ni...lapisan pun mcm perfect mashallah :)
ReplyDeleteAssalamualaikum Hani wah sekali keluar si baldu merah yg menawan ,cantik!!!
ReplyDeleteassalam hani, apa khabar? amboi lama bertapa yer...sekali keluar RVC tu...akak pun tak buat lagi kek ni belum sampai seru nak buat lagi...hehe
ReplyDeletekak CT,
ReplyDeletekelazz ko kak...smpai kuo asap..hahhahaa..pasni ntah berapa lama lak nak bertapa...ekekke
wsalam Chik Mimi,
ReplyDeletemasyallah...cantik di mata, sedap di tekak dik non...hahhaha...g buat
wsalam Iva,
ReplyDeleteketaq2 tgn ni potong kek tu...siap mimpi2 semlm..hehehee...nak tau rahsia? jom bertapa sesama...ekekke
wsalam kak nieza,
ReplyDeletesaya alhamdulillah sihat bangett..tahap kerajinan sy agak menurun...hormone inbalance kot..hahhahaaa...aik, saya igt saya sorang yg selalu tertinggal ketapi..akk pon sama?? caya la kak...five 10..muah
Assalam Hani...amboiii rindunya kita kat org Bentong...hehehee... sekali kuar kek velvet...meruntun akak tengok...santeeeekkk :))
ReplyDeletewsalam kak ummi,
ReplyDeletehuyooo..meruntunn u...kalau kak ummi dekat, mmg saya kasi 1 slice...ekekke (sib baik jauh) hahhaha