بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...kenapa rupe die tak sama dgn kak Haniliza punye...(eceh eceh, berangan nak mcm sifu, mmg tak dapek laaaa) tp bole tersenyum dgn rasa nye...lemak2 masin..manis2 inti...
Bahan
1 cawan tepung beras
2 cawan santan + sikit garam
Daun pisang
Bahan-bahan inti:
1/2 biji kelapa muda parut
1 ketul gula melaka
1 s/b gula
1 s/b tepung gandum
4 s/b air
1 helai daun pandan
1 cawan tepung beras
2 cawan santan + sikit garam
Daun pisang
Bahan-bahan inti:
1/2 biji kelapa muda parut
1 ketul gula melaka
1 s/b gula
1 s/b tepung gandum
4 s/b air
1 helai daun pandan
Cara:
1. Masakkan bahan inti kecuali tepung gandum sehingga agak kering.
2. Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga kering. Sejukkan.
3. Jadikan inti bebola kecil. Ketepikan dahulu.
4. Bancuh tepung beras bersama santan. Masakkan hingga naik wap dan nampak agak pekat.
5. Layurkan daun pisang diatas api dan potong anggaran diperlukan.Lap dan bersihkan.
6. Ambil 3 sudu besar bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang. Letakkan 2 biji inti.
7. Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung daun dan kukuskan selama 20 minit.
8. Sejukkan dan hidangkan.
1. Masakkan bahan inti kecuali tepung gandum sehingga agak kering.
2. Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga kering. Sejukkan.
3. Jadikan inti bebola kecil. Ketepikan dahulu.
4. Bancuh tepung beras bersama santan. Masakkan hingga naik wap dan nampak agak pekat.
5. Layurkan daun pisang diatas api dan potong anggaran diperlukan.Lap dan bersihkan.
6. Ambil 3 sudu besar bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang. Letakkan 2 biji inti.
7. Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung daun dan kukuskan selama 20 minit.
8. Sejukkan dan hidangkan.
Assalamualaikum hani,
ReplyDeleteini kuih fav akak ni...sedapnyerr...
Suka kuih ni tapi kalau buat sape nak tolong habiskan...
ReplyDeletekak mas suka kuih ni..
ReplyDeletenak sikittt...
kuih feberet dr kecik g..nk buat xde kerajinan g.. mintak sikit..hehee
ReplyDeletehai kalau dpt tepong bungkus petang2 ni best jugak nih....
ReplyDeleteAkak suka... tapi malas nak buat inti dia tu.
ReplyDeletekuih ok..jam pun ok gak....
ReplyDeletekak mas hana
ReplyDeletesaya pestime buat ni kak...masih belom smpai tahap Gred A...heehhehe
kak hazila,
ReplyDeleteakk buat, pos je kat bentong...ekekkekek
kak mas,
ReplyDeletesaya juga sgt SUKE kuih ni...meh sini amik dlm kukusan..
kak yana,
ReplyDeletekita serupa ...lalallalalaa
kak madihah
ReplyDeletesedap kan kat...dapt lawan dgn air kopi o...wow terangkat u
kak sam,
ReplyDeletesaya ada lebih inti tu...meh r sini amik...hihiihih
kak nazrah
ReplyDeleteha ah...buat kuih sebab dpt jam...hihhiiii
neh antara kuih fav akak...pejam2 mata bila makan...tapi segan betoi nak buat hehehe...
ReplyDeletehani ada lagi x?
ReplyDeletehani..nmpk lembut n sedap tu kuih tepung bungkus..lama sangat tak mkn kuih ni.rasanya kat penang ni tadak org jual la..nk wat snediri malas la plak huhhu
ReplyDeleteakak berangan nak buat kuih ni dah lama tau..tapi tulah daun pisang manjang takde je..kalau ada pergi buat kuih lain plk...tulah pasal...hehehhe...nmpk sedaplah kuih Hani tu..
ReplyDelete