Tuesday, July 12, 2011

Talam Keladi


kembali...kembali...kembaliiiiiiiii...

almaklumlah sekali sekala je menghapdet...!! gitu le jadi nye...layan Talam Keladi setelah puas berjalan, merayau, merempit dr blog ke blog...wahhhh gituu...kesian tengok keladi tergolek2, sebelum dimamah usia, kena la melakukan modis operandi...

Tertawan melihat kecantikkan Talam Keladi kak Citarasawan...maka dgn sepantas kilat nakkkkk jugak...hehehhe...minta ampun kak wan, CNP kat sini lak..



*ai buat setengah adunan jew*

Lapisan Bawah :
Bahan A :
200gm tepung beras
20gm tepung ubi
1 1/2 tsp garam
300 ml santan pekat
550 ml air
70 gm gula kaster

Bahan B:
200gm Keladi (potong kiub, kukus, warnakan ungu, lenyek sedikit)

Loyang 10"

Lapisan Atas:
120gm tepung gandum
200gm gula kaster
3 biji telur B
200 ml santan pekat
300 ml air
1/4 tsp pewarna ungu
1/4 tsp garam

Cara-cara :
1. Lapisan Bawah : Satukan bahan A, gunakan whisk gaul hingga sebati dan tapis.
2. Tuangkan ke dalam loyang dan masukkan bahan B, Kukus selama 30 minit. Angkat
3. Lapisan Atas : Satukan semua bahan lapisan atas dan tapis.
4. Tuangkan ke atas Lapisan Bawah, tutup loyang dgn aluminium foil dan kukus lagi selama 30 minit.
5. Biarkan sejuk baru dipotong dgn menggunakan pisau plastik yg disapu dgn sedikit minyak supaya potongannya cantik dan tidak melekit.

15 comments:

  1. sedapnye..lawa la talam keladi nih..kretip sungguh!

    ReplyDelete
  2. hani....cantikknya talam keladi tu....
    menawan hati tau...

    ReplyDelete
  3. CB
    kan?? tgk kat blog kak wan pon cantik...yammi tul

    ReplyDelete
  4. mas,
    cantik kan??? secantik rasenye...enak

    ReplyDelete
  5. cantiknyer talam hani.. pink gitu :)

    ReplyDelete
  6. Assalammualaikum Hani

    Cantiknya talam Hani tu....suka akak tengok.Camna Hani buat keliling ubipun ada warna....mcm letak border...tu yg nampak cantik.
    Comel baby Rizz Airaa...moga tambah bahgia buat Hani & suami dg kehadiran baby ....

    ReplyDelete
  7. kak nor,
    nampak pink ke?? hahahhaa...saya berusaha jadikan warna purple...

    ReplyDelete
  8. mamasya,
    saya rebus kiub2 keladi tu dgn warna purple...tu yg nampak mcm ada border..ekekkee

    terima kasih atas ucapan...saya juga berharap die membawa kebahagiaan dlm keluarga kami...amin

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum kak hani...cantiknya talam ni...siap nampak lagi keladi ketul2...lemak2 gitu

    ReplyDelete
  10. Hani cantiknya kuih talam...petak2 tu bagai dilukis jek.....hantar kat akak sepiring boleh...eh 5 ketuii laaa...hehe

    ReplyDelete
  11. salam hani
    cantik betul talam hani tu..macam dlm lukisan..

    eh hani pun buat kuih sagu semalam ya..akak ambik kuih tu dgn sudu je hani..kaup dgn teliti dan cermat cantik le jadinya.

    ReplyDelete
  12. cantik keladi tu..ada warna lagi

    ReplyDelete
  13. Assalam hani..
    wah talam keladi yang cantik dan unik ni..warna keladi tu ada pink outline lagi..nak rasa kena pergi kuantan ni..simpan sikit tau untuk akak heheh.. Hani thanks for the wishes for my girl tu ya..

    ReplyDelete
  14. salam hani...
    comeynyer bila keladinya berwarna gitu....nampak lebih menarik.. kreatif sungguh kak wan kan..

    ReplyDelete
  15. cantiknya...sungguh menawan kalbu..akak suka colour tu...:)

    ReplyDelete