kembali...kembali...kembaliiiiiiiii...
almaklumlah sekali sekala je menghapdet...!! gitu le jadi nye...layan Talam Keladi setelah puas berjalan, merayau, merempit dr blog ke blog...wahhhh gituu...kesian tengok keladi tergolek2, sebelum dimamah usia, kena la melakukan modis operandi...
Tertawan melihat kecantikkan Talam Keladi kak Citarasawan...maka dgn sepantas kilat nakkkkk jugak...hehehhe...minta ampun kak wan, CNP kat sini lak..
*ai buat setengah adunan jew*
Lapisan Bawah :
Bahan A :
200gm tepung beras
20gm tepung ubi
1 1/2 tsp garam
300 ml santan pekat
550 ml air
70 gm gula kaster
Bahan B:
200gm Keladi (potong kiub, kukus, warnakan ungu, lenyek sedikit)
Loyang 10"
Lapisan Atas:
120gm tepung gandum
200gm gula kaster
3 biji telur B
200 ml santan pekat
300 ml air
1/4 tsp pewarna ungu
1/4 tsp garam
Cara-cara :
1. Lapisan Bawah : Satukan bahan A, gunakan whisk gaul hingga sebati dan tapis.
2. Tuangkan ke dalam loyang dan masukkan bahan B, Kukus selama 30 minit. Angkat
3. Lapisan Atas : Satukan semua bahan lapisan atas dan tapis.
4. Tuangkan ke atas Lapisan Bawah, tutup loyang dgn aluminium foil dan kukus lagi selama 30 minit.
5. Biarkan sejuk baru dipotong dgn menggunakan pisau plastik yg disapu dgn sedikit minyak supaya potongannya cantik dan tidak melekit.
Bahan A :
200gm tepung beras
20gm tepung ubi
1 1/2 tsp garam
300 ml santan pekat
550 ml air
70 gm gula kaster
Bahan B:
200gm Keladi (potong kiub, kukus, warnakan ungu, lenyek sedikit)
Loyang 10"
Lapisan Atas:
120gm tepung gandum
200gm gula kaster
3 biji telur B
200 ml santan pekat
300 ml air
1/4 tsp pewarna ungu
1/4 tsp garam
Cara-cara :
1. Lapisan Bawah : Satukan bahan A, gunakan whisk gaul hingga sebati dan tapis.
2. Tuangkan ke dalam loyang dan masukkan bahan B, Kukus selama 30 minit. Angkat
3. Lapisan Atas : Satukan semua bahan lapisan atas dan tapis.
4. Tuangkan ke atas Lapisan Bawah, tutup loyang dgn aluminium foil dan kukus lagi selama 30 minit.
5. Biarkan sejuk baru dipotong dgn menggunakan pisau plastik yg disapu dgn sedikit minyak supaya potongannya cantik dan tidak melekit.
sedapnye..lawa la talam keladi nih..kretip sungguh!
ReplyDeletehani....cantikknya talam keladi tu....
ReplyDeletemenawan hati tau...
CB
ReplyDeletekan?? tgk kat blog kak wan pon cantik...yammi tul
mas,
ReplyDeletecantik kan??? secantik rasenye...enak
cantiknyer talam hani.. pink gitu :)
ReplyDeleteAssalammualaikum Hani
ReplyDeleteCantiknya talam Hani tu....suka akak tengok.Camna Hani buat keliling ubipun ada warna....mcm letak border...tu yg nampak cantik.
Comel baby Rizz Airaa...moga tambah bahgia buat Hani & suami dg kehadiran baby ....
kak nor,
ReplyDeletenampak pink ke?? hahahhaa...saya berusaha jadikan warna purple...
mamasya,
ReplyDeletesaya rebus kiub2 keladi tu dgn warna purple...tu yg nampak mcm ada border..ekekkee
terima kasih atas ucapan...saya juga berharap die membawa kebahagiaan dlm keluarga kami...amin
assalamualaikum kak hani...cantiknya talam ni...siap nampak lagi keladi ketul2...lemak2 gitu
ReplyDeleteHani cantiknya kuih talam...petak2 tu bagai dilukis jek.....hantar kat akak sepiring boleh...eh 5 ketuii laaa...hehe
ReplyDeletesalam hani
ReplyDeletecantik betul talam hani tu..macam dlm lukisan..
eh hani pun buat kuih sagu semalam ya..akak ambik kuih tu dgn sudu je hani..kaup dgn teliti dan cermat cantik le jadinya.
cantik keladi tu..ada warna lagi
ReplyDeleteAssalam hani..
ReplyDeletewah talam keladi yang cantik dan unik ni..warna keladi tu ada pink outline lagi..nak rasa kena pergi kuantan ni..simpan sikit tau untuk akak heheh.. Hani thanks for the wishes for my girl tu ya..
salam hani...
ReplyDeletecomeynyer bila keladinya berwarna gitu....nampak lebih menarik.. kreatif sungguh kak wan kan..
cantiknya...sungguh menawan kalbu..akak suka colour tu...:)
ReplyDelete