Wednesday, July 6, 2011

Kuih Sagu/Bronok

kuih paling mudah dan sedap...versi kukus..cnp dr blog kak hana


Bahan-bahan
  • 1 gelas sagu biji kecil
  • 2 gelas air
  • 1/2 gelas gula pasir
  • Sedikit pewarna merah
  • 1/2 biji kelapa parut putih sahaja
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu teh esen rose





Cara-cara
  1. Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.
  2. Masukan sagu, kemudian kacau rata.
  3. Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang 8 1/2 " x 8 1/2 " x 1 "
  4. Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji. Lagi enak rasanya
  5. Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa..siap

4 comments:

  1. sedapx2...cepat hani, akak dtng nk tapau ni..bawa roti nk tukar ngan kuih ni.hehe

    ReplyDelete
  2. suka sangat kuih sagu ni.....

    ReplyDelete
  3. simple tp yummy!
    hani sihat ke?lama x bergurau senda..bz dgn baby baru rupanya ye.. tahniah ;)

    ReplyDelete