Friday, May 6, 2011

Nasi Beriyani

بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ



Harini en somi balik, masak spesel sikit la..esok2 masak sardin pon tak pe...ekekekkee
berangan nak buat kurma daging tp mcm tak berapa laku daging kurma dlm umah ni..tukar jadi kari daging je la...kalau tak habis, esok leh buat cicah lempeng ke cekodok..kan kan kan???
jelatah mentah tu mmg akan licin..kalau buat 2biji nanas pon akan licin juga..sebab mmg peberet en somi
kiranye arini mood perantin uolls...resipi amik dari kak hana lg...



Nasi Beriayani
Bahan-bahan
  • 2 cawan beras basmathi - cuci dan toskan
  • 2 cawan air (sukatan ikut jenis beras)
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1/2 biji bawang besar - hiris
  • 1 ulas bawang putih - hiris
  • rempah sekawan (bunga lawang,kayu manis, pelaga n cengkih)
  • 2 sudu makan rata rempah beriani - bancuh dgn sedikit air jdkan pes
  • 1sk gula perang @ gula batu
  • 2sk serbuk pati ayam @ 1sb stok ayam
  • 1sk jus oren - optional
  • 1 btg daun ketumbar
  • 2 sudu makan minyak sapi @ butter
  • 1 helai daun pandan
  • Garam

Cara-cara

  • Dalam kuali lain, panaskan minyak sapi, tumis rempah sekawan@rempah tumis dan bawang hingga naik bau... masukkan pes rempah beriani dan stok ayam. Gaul. Masukkan pula beras dan gaul mesra lagi.. Masukkan air dan susu cair serta bahan2 lain seperti gula perang@gula batu, jus oren, daun ketumbar (masuk ngan akar skali tk perlu potong), daun pandan serta garam. Pindahkan ke rice cooker dan masak seperti biasa.
  • Bila nasi hampir kering, masukkan ayam goreng susun hingga kedasar nasi. berhati2 ketika gaul nanti beras patah. tutup smula dan biarkan hingga masak. boleh titikkan pewarna kuning telur jika suka. hidangkan dgn taburan daun ketumbar@sup dan bwg goreng



Jelatah Mentah
Sourse : hanamemories
Bahan-bahan
  • nenas
  • timun
  • bwg besar
  • carrot - klu kat kg kita tkde letak ni...maklum ler kg..
  • cili padi
  • lada merah
  • garam
  • gula
  • cuka
Cara-cara
  • hiris nenas,timun,bwg,cili,lada,lobak hiris.
  • satukan semua bhn n gaul.
  • dah siap bleh dhidang!

7 comments:

  1. wahhh...sedapnya nasi beriani...
    meh sepinggan....

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum...napa nasi tu tak kaler hijau erk

    ReplyDelete
  3. wah wah wah... mood pengantin yer? ada makna tu.. hehhe... sedapnyer nasi beriyani...... kompom sedap!

    ReplyDelete
  4. nakkkkkkkkkkkk.. lapor dah.........

    ReplyDelete
  5. Hani, no words to explain how bad am salivating here!!!

    ReplyDelete
  6. wow..ada briani..anta sini sikit..mkn panas2 mmg licin 2 pinggan! :p~

    *slmt hari ibu hani! :)

    ReplyDelete