بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
dah mamam lunch..?? belom? meh kite mamam gambo dulu...ekekkekke..ok, 2minggu ni di isytiharkan diet aku ke laut sebab en somi ada...mmg jahanam diet kalau die ada..alasan yg standard la kan, mana nak mengaku diri sendiri kekdahnya mmg kuat melantak..!!
harini, lepas hantar kiddo g kindi terus ke pasar dah malas nak lengah2 kang kul 9pg pon dah rasa bahang mentari..serious panassss, rase nak duduk dlm esbok pastu nak berendam je...harap2 jgn la ada yg sakit kat kindi tu, kalau tak dah mmg musim..sabo je lah jah..!! lunch ni, aku buat ikan cencaru bakar, sambal kicap kasturi...malas tu nak klik 2beradik tu resipi tu ada kat n3 sini...
Bahan2
1 cekak pucuk ubi - ambil pucuk dan simpulkan
cili padi - ikut kepedasan yg di inginkan
1 inci halia
2 biji bawang putih
1 batang serai
5 inci Ikan masin talang
300ml santan
cara2
1. tumbuk halus semua bahan kecuali ikan masin dan pucuk ubi.
2. rebus separuh masak pucuk ubi dan toskan
3. satukan santan dan bahan2 yg telah ditumbuk halus tadi dan didihkan
4. Masukkan pucuk ubi, dan ikan masin dan rasa masin dan manisnya.
5. sedia dihidang
huwaa..lauk cam ni ade sambal belacan mmg ngam...bestnyer!~
ReplyDeleteAh looks yummy .Especially on a hot sunny day that cincau air is really tempting hahah~
ReplyDeleteAssalamualaikum Hani...waaah lemak pucuk ubi...tu dia...sedap tuh...kena dgn sambal belacan segala...fuuuhh..berpeluh la makan..hehehe
ReplyDeleteNak bersimpuh sebelah kak ummi, sambil lap peluh. memang sedap masak lemak +ikan masin + sambal belacan.
ReplyDeletehani..meh masak lemak tu semangkuk...
ReplyDeletesedappnya tengok...
kak noorsha
ReplyDeleteperghhh terangkat kan..??
aesh came,
no words to described how good was it..yummy
kak ummi,
wsalam kak...perghhhh kalau ada sambal belacan segala, posmen anto surat pon tak layan..!!! ekekeke
hazila,
simpuh bebaik, kang cramp lak kang...hihihiii
mas,
yg tinggal hanya mangkuk la mas...hehehhehe