Friday, April 1, 2011

Ais Krim Kacang Merah

بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ



Sebagai pengubat resah hati aku ni atas kekecewaan bingka roti yg kat bawah sinun...red bean ais krim...ooooo nyaman adanya...ekekeekekkee
cuaca tempat aku panas ye kawan2...jadi tak rasa meng'gila' bila melayan eskrem yg sungguh sedap..

resipi asal kak yani...


Bahan

200ml whipping cream
200ml susu segar
400-430g (1 tin) kacang merah (hani rebus kacang merah)

cara

1. Pukul whipping cream dengan kelajuan sederhana selama 7 minit-10 minit.
2. Masukkan susu dan 1/2 kacang merah. Mix lagi sehingga sebati.
3. Akhir sekali masukkan 1/2 lagi kacang merah. Kacau dengan spatula.
4. Kemudian masukkan ke dalam bekas yang sesuai. Simpan dalam freezer selama 3 jam atau sehingga keras.




5 comments:

  1. perghh ice cream lak hani... ni yg buat hancur diet ni...hani ni slim melim tak pe la akak ni baju semakin kecik dh ni tapi tak insaf-insaf juga lagi...tapi kalau hani kasi akak mkn juga ni..hehe

    ReplyDelete
  2. kak nieza,
    saya pon dah put on weight juga ni...hihihiii..tapi buat2 perasan kurus la bila mkn yg 'sedap'...hahhahaha

    ReplyDelete