بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
fuhhh...lama tak hapdet blog, jelas sgt tak duk umah...!! hehhehehe
minum petang ari ni layan selera anak kenet tu nak pau kaya...bukan ttak nak buat tp takut betul kulit permukaan pau tu...menggelutu...kali ni, dah doa kuat2 jangan la jadi lagi...Alhamdullilah, terima kasih kak nieza bg tips yg terbukti berjaya...muah muah
remain resipi CMG..jom minum
Bahan-Bahannya :-)
240 g tepung Hong Kong/Tepung halus/tepung waterlily/tepung pau
1 camca teh Double-Acting baking powder
1 camca teh instant yeast
1/2 camca teh garam
25 g lemak sayur (shortening)
100 ml air suam*
30 g gula halus*
1/2 camca teh cuka*(*disatukan, kacau hingga sebati)
Inti kacang merah secukupnya atau pun ikut kegemaran masing2
240 g tepung Hong Kong/Tepung halus/tepung waterlily/tepung pau
1 camca teh Double-Acting baking powder
1 camca teh instant yeast
1/2 camca teh garam
25 g lemak sayur (shortening)
100 ml air suam*
30 g gula halus*
1/2 camca teh cuka*(*disatukan, kacau hingga sebati)
Inti kacang merah secukupnya atau pun ikut kegemaran masing2
Cara membuatnya :-)
- Satukan tepung, yeast, garam dan double-acting baking powder dalam satu bekas, gaul hingga rata. Tuang bahan yang disatukan sedikit demi sedikit hingga habis dalam adunan tadi sambil digaul hingga menjadi doh.
- Masukkan lemak sayur dan terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan kenyal (lebih kurang 15 minit). Masukkan dalam bekas lain, tutup permukaannya dengan plastik cling dan biar 45 minit hingga doh naik sekali ganda.
- KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan di atas kecuali "inti" ke dalam bread maker, pilih setting for dough dan tekan. Biar hingga siap.
- Keluarkan doh, uli sekejap dan bagi kepada 10 bahagian (kurang lebih 40 g setiap bahagian) dan bulat2kan. Ambil satu, leperkan dan isi inti, tutup kemas dan bukat2kan, letak atas kertas minyak yg telah dipotong 2 inci x 2 inci dan sapu dgn sedikit lemak sayur. Buat hingga siap.
- Rehatkan 25 minit dan kukus atas air mendidih selama 15 minit. Angkat dan boleh dihidangkan panas atau pun suam...Selamat mencuba
perghh sedapnya pau kaya tu...akak baru jer buat last week tak sempat nk snap photo dh abis buat jamu kwn2...alhamdulillah menjadi pau Hani tu...cantik dan bolat2 jer....tapau 2 ketoi nk rasa..hehe
ReplyDeleteterima kasih kak nieza bg tips..suke tau
ReplyDeletepssst, kalau nak rasa seketul pon dah ok kot...ekekekkeek
ye la Hani..cantik jer ..dah berkerut pun rupanya..kita tak pernah cuba...boleh la cuba lain kali..
ReplyDeletenazrah..
ReplyDeletealhamdulillah...buat cepatttt
uikk seksinya pau tu..muahaha...
ReplyDeleteperhh..cantik gebu la pau hani ni...
ReplyDeletebak seketoi...