بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
hmmmmmm harum bau duriannn....ekekekke...sib baik arini cuaca terang sikit, kalau tak ada yg ckp aku ni meroyan lak buat eskrem time cuaca dingin...hahhahahaa... bila tiba musim, alamat 1 umah le berbau...smpai kentut sendawa pon bau lulian...haiyakkk..!! tp kan bukan la musim sangat kan?? kalau kat sini, berlori-lori org dok punggah durian dari raub...kat mana la dieorg anto agaknye ek..tp harga mmg mantopss...sekilo rm10 ye kawan2...tp disebabkan dlm umah ni 'bertanduk' nampak durian..kena la dibeli, kalau tak pok pek pok pek mulut budah kecek tu...masyallah..!! durian yg tak terhabis masih dlm esbok..kali ni, buat eskrem lak...sedapppp..cuba la resipi kak Yani ni...
Bahan
250g isi durian
200ml fresh cream/whipping cream
200ml fresh milk
200ml air kosong
50-70g susu pekat (hani guna 2 sudu aje)
Cara
1. Masukkan semua dlm blender/food processer kecuali susu pekat. Mix sebati
2. Masukkan susu pekat sikit-sikit kemudian rasa kemanisannye.
3. Masukkan ke dlm frozen.Biarkan 1/2 membeku dan blend lagi...
4. Ulang langkah ni 2-3 kali untuk mendapatkan texture yg lembut
ada bau itu lulian la... humm hummmm.. wangi nyer :)
ReplyDeletehani...tengh banyk ye... nak blik kmpong singgah mengonyeh lurian kt raub..hehe..eh singgh bentong jap mkn eskrem...ngeee
ReplyDeletetadi sembang kat fb ni mai nak sembang kat dapur hani lak...haha nanti tunggu summer panas lip lap lip lap tu akak buat icecream ni...hehe
ReplyDeletekak nor
ReplyDeleteakk pon pernah buat kan??? sedap kan kan kan
kak ijah
ReplyDeletesaya ingat tak berapa laku la eskrem ni tadi...salut dgn roti,perghhh layann ...hihihiii
kak nieza
ReplyDeleteha ah...kalau summer sedap la dapat yg sejuk2 cam ni...mmg meletopss
sedapnya.... terliur akak dibuatnyer... walaupun akak tak makan durian tapi tgk ais cream ni kecur jugak jadinyer....
ReplyDeleteassalam hani.mokwo pun dtg nak ngendeng skerim...tunggu baik semput dulu baru nak buat!
ReplyDelete