Tuesday, February 22, 2011

Asam Pedas Sotong

بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

bila kebuntuan idea tuk lunch...buka tutup esbok yg ada hanya sotong..!! saya sungguh la sgt malas untk ke pasar...bila tgk kak ummi pos asam pedas sotong, yahoooooooooooo saya tiru aje resipi die...mekaseh kak umi, akak hadir disaat saya memerlukan idea...muah muah muah..cnp eh kak




Bahan-bahan
  • 6 ekor sotong - sederhana besar, bersihkan dan potong ikut suka
  • 3 sudu besar cili kering kisar
  • 6 biji bawang merah )
  • 2 ulas bawang putih )
  • 1 biji buah pelaga ) dikisar
  • 1 inci belacan dibakar )
  • beberapa tangkai daun kesum
  • 1 tangkai bunga kantan -
  • 2 biji tomato - dibelah 4
  • 2 keping asam gelugor
  • sedikit gula
  • garam secukup rasa
  • 2 cawan air/secukupnya
  • minyak untuk menumis




Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan-bahan kisar dengan api sederhana. Masak sehingga pecah minyak.
  2. Masukkan air secukupnya (tak perlu banyak, sebab sotong akan mengeluarkan air juga nnt)
  3. Masukkan asam gelugor, bunga kantan (jika ada) dan daun kesum biarkan kuah mendidih.
  4. Masukkan sotong dan perlahankan api.
  5. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Biarkan kuah mereneh sekejap hingga naik kemerah-merahan.
  6. Kemudian masukkan tomato dan terus tutup api agar tomato tidak layu sangat.

2 comments:

  1. wah sedapnya hani...semlm nengok kat dapur kak ummi teringat juga nk msk asam pedas ni coz tak pernah lagi msk sotong asam pedas...nanti nk pi cari sotong dulu...hehe

    ReplyDelete
  2. Salam ziarah dipagi hari,

    first time nampak sotong msk asam pedas...belum pernah cuba....pasti sedap rasanya.

    ReplyDelete