Tuesday, January 11, 2011

Sambal Udang Wangi

hajat di hati kunun nye nak masak Butter Prawn arini...disebabkan penyakit M aku arini sgt terserlah...maka hajat itu pon di mansuhkan..ekekeke...aku buat yg senang2 aje...cepat masak cepat bole ngappp...
Resipi ni aku cnp dr blog kak ummi...kalau tgk udang die, cantik je warnanya..aku punye..???? letak baik punya cili...haaaa padan muka aku kepedasan...ampun ye kak ummi, saya tempel kat sini lak

Bahan

300 gm udang
segenggam udang kering - rendam dan tumbuk halus
3 sudu besar cili kisar
3 tangkai cili padi - cincang
3 tangkai daun kari
5 ulas bawang putih - cincang
1/4 cawan air
beberapa titis minyak bijan
minyak masak
garam
gula
1 btg serai - ketuk - yg ni hani tambah
sehelai daun pandan - yg ni hani tambah

Cara Memasak:-
Panaskan minyak, tumis bawang putih bersama daun kari, daun pandan dan serai hingga naik bau. Masukkan udang kering, cili kisar dan cili padi. Tuangkan sedikit air dan biar mendidih. Masukkan udang dan minyak bijan. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Gaul rata. Angkat dan hidang...



2 comments:

  1. salam hani,
    udang wangi ni memanglah sedap dulu akak pernah buat bila time baru2 ada blog..dah lama tak buat udang masak macam ni..nanti nak buatlah..kecur betul tengok hani punya udang tu..

    ReplyDelete
  2. wsalam kak ayu
    setakat udang begini, sebelah mata akk pon bole settle...tukar dgn 1000 layer chocolate cake akk laaaa..ngeeee

    ReplyDelete