Wednesday, December 15, 2010

kek Ais Krim Vanilla


bismillahirohamnirahimm....

hahahhaaa....layan eskrem yok...panas weiii cuaca kat sini...tu yg berani mati buat kek eskrem ni...kalau tak jadi, naya ooooo....disebabkan kat kedai tu tak de jual eskrem stoberi, aku terpaksa la beli yg neopolitan...tu yg nampak ada warna pelik sikit...tp rasa die ttap ummmphh...aku skodeng kat blog cik mat gebuzz...tak tahan kek die menggoda aku yg tak bole digoda ini..auwwww...hahahahha minta izin ye abg mat, cnp resipi..

BAHAN KEK SPONGE :-)
5 biji telur ayam gred "A"
100 g gula pasir
3 camca besar mentega, dicairkan
100 g tepung gandum*
Secubit baking powder*
1/2 camca besar susu tepung*
1/4 camca teh serbuk vanilin*(*gaul rata dan ayak)
Ais krim kegemaran secukupnya (mat guna perisa vanilla-raspberry)
Strawberry untuk hiasan
Sedikit puri strawberry untuk hiasan



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK KEK SPONGE :- Panaskan oven pada suhu 190C, lenser loyang kek bersaiz 14 inci x 14 inci x 1 inci dan alas dengan kertas minyak. Lenser juga kertas minyak tadi. Ketepikan
  2. Putar telur dengan gula pasir hingga kembang dan pekat seperti adunan kuih baulu. Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata. Masukkan mentega cair dan gaul rata menggunakan spatula, gunakan kaedah kaup balik, hingga rata.
  3. Tuang dalam tin tadi dan bakar selama 25 minit. Keluarkan dari oven dan sejukkan kek sepenuhnya atas jaringan.
  4. Sediakan tin kek berukuran 5 inci x 8 inci x 3 inci. Potong kek yang telah sejuk tadi pada kepada 3 bahagian yang sama saiz dengan tin kek (seperti dalam gambar). Alas tin tadi dengan plastik cling, biar lebih sedikit.
  5. Masukkan 1 keping kek dalam tin yang beralas tadi, kemaskan dan lapis dengan ais krim (kurang lebih 4 seduk nasi), ratakan dan lapis dengan sekeping kek, tekan sedikit supaya ais krim rata dan padat. Buat kaedah yang sama untuk lapisan satu lagi. Lapis dengan kek terakhir, tekan2 biar padat.
  6. Balut kek tadi dengan lebihan plastik cling, kemaskan dan simpan dalam freezer sekurang2nya 5 jam. Keluarkan kek, hias ikut kreativi masing sejurus sebelum dihidangkan segera. Simpan baki kek dalam freezer.


No comments:

Post a Comment