salam muharam semua...alhamdullilah sempat merasa tahun baru islam tahun ni...hari ni, sempena cuti sekolah otomen kecek aku tu, aku layan wat Bingka Labu..aku nak share kejadian melabu aku arini...asalnye aku nakPumpkin Chiffon, baik punye layan...sekali bentat..!!!!!!! mendap..!!!! frust menonggenggggg...tu yg layan bingka labu lak..sebab % untuk gagal tu sangat nipis...hehehheheee...
suasana yg mendung2 sedap ni, mata aku mmg nak lelap je...memandangkan ada dak kecek tu kat umah, terpaksa la lupakan hasrat tuk sambung berguling2...nak berjalan2 pon malas, buat kotor kete je ye dak..??? ape lagi menyelongkor dapur la ape lagi..??? mencari2 apa2 yg patut tuk di ngappppp...ngaapppp...erkkkkk..alhamdullilah
Resipi asal aku tengok ada kat umah Cik Mat De Vass mekaseh yg cik mat, saya cnp je...i copy bolat2 tau...kak hana jepun meletop pon ada gak...kat MYR pon ade...
BAHAN-BAHANNYA
5 biji telur (hani guna 3 biji je)
500 ml santan (atau 200 ml santan kotak + 300 ml air)
200 g tepung gandum
180 g gula halus (nak manis boleh tambah sikit lagi)
1/2 camca teh garam
1 camca teh esen vanilla
450 g labu manis, kukus hingga lembut dan lecek hingga halus
CARA MEMBUATNYA
500 ml santan (atau 200 ml santan kotak + 300 ml air)
200 g tepung gandum
180 g gula halus (nak manis boleh tambah sikit lagi)
1/2 camca teh garam
1 camca teh esen vanilla
450 g labu manis, kukus hingga lembut dan lecek hingga halus
CARA MEMBUATNYA
- Panaskan oven pada suhu 200C, lenser tin berukuran (8 x 8 x 3 ) inci dengan mentega, alas dasar tin dengan aluminium foil, lenser juga permukaan aluminium foil tadi (kalau nak kuih kelihatan tinggi, boleh guna tin (7 x7 x 3) inci. Ketepikan...
- Satukan bahan2 diatas kecuali labu lecek, dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu. Tapis adunan tadi dan masukkan labu lecek, kacau hingga rata.
- Tuang dalam tin yang telah disiapkan tadi. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
- Keluarkan dari oven setelah kuih masak. Biar sejuk sebelum dikeluarkan dari tin. Potong ikut kreativiti masing2 dan hidangkan.
bunga ros aku yg mekar ranum ..ahaksss (petik kat pasaraya ngeeee)
wahh shanteek nya bingkaaa...lawoo warna nyaa..nak gigit jee rasanya
ReplyDeleteizah
ReplyDeletegigit..??? gigit kuat2 tau...hahhahaa