
selamat pagi uollsss...arini saje nak kongsikan kek yg aku layan malam tadi...mlm2 pon membaking?? bole??? haku peduli ape, kalau dah tekak dok teringin..aku layan je la..ekekekekee

ekceli aku nak buat kek pisang..tp bila fikir2, aku sorang je yg hantu dgn kek pisang ni, baik letak sikit coklat...kunun2 nak goda otomen dgn ayah die laa...hheheheee....
Bahan-bahan
- 150g pisang emas - dilecek
- 180g tpg gandum-
- 180g gula halus
- 3 biji telor
- 120ml minyak masak
- 1 sudu teh ovelate
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
- secubit garam
- 2 sudu besar susu segar- yg nih hana tambah
- 1sk coklat emulco@ 2 sudu besar serbuk koko bancuh dengan 1sb air panas > bancuh jadikan pes
Cara-cara
- Campur semua bahan di atas kecuali coklat dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih gebu.
- Bahagikan kepada dua bahagian. satu bahagian campurkan pes koko@coklat emulco. Kemudian marblekan ikut suka ke dalam loyang yang telah digirs dengan minyak.
- Bakar 170-180 darjah selama 40 - 50 minit
- Pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda.
No comments:
Post a Comment