selamat menjamu seleraaaaaa...arini awal sikit masuk dapur ye kawan2...hehheheee cepat siap keje, cepat kite rehat sambil guling2 tgk movie...ecececeee....senang hati mak ngah kan kan kan..???
BAHAN-BAHANNYA :
2 ekor ikan bawal sedrhana besar, potong dan bersihkan
1 1/2 camca teh serbuk kunyit*
1 camca teh garam*(*digaul rata dan perap 20 minit)
1 genggam kacang gajus, goreng garing dan toskan
1/2 cawan susu cair - aku xletak
1/2 cawan tomato puree - aku xde stoks
2 camca besar tomato sos
2 camca besar cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
2 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1/4 cawan kismis* -tak letak gak
1 inci halia*(*dikisar halus)
2 cawan air
Kacang pis, untuk hiasan
2 ekor ikan bawal sedrhana besar, potong dan bersihkan
1 1/2 camca teh serbuk kunyit*
1 camca teh garam*(*digaul rata dan perap 20 minit)
1 genggam kacang gajus, goreng garing dan toskan
1/2 cawan susu cair - aku xletak
1/2 cawan tomato puree - aku xde stoks
2 camca besar tomato sos
2 camca besar cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
2 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1/4 cawan kismis* -tak letak gak
1 inci halia*(*dikisar halus)
2 cawan air
Kacang pis, untuk hiasan
CARA-CARA
- Ikan digoreng, tapi jangan sampai garing, angkat dan toskan. Tinggalkan kurang lebih 3/4 cawan minyak. Tumis bahan kisar hingga harum, masukkan cili dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan tomato puree dan tomato sos, kacau rata dan masak sekejap.
- Tuang air dan juga susu. Bila mendidih,masukkan ayam tadi, masukkan sedikit gula dan garam. Masak dengan api perlahan sehingga kuah pekat dan pecah minyak.
- Tambah gajus goreng, kacau rata dan rasa. Jika ok boleh matikan api. Alih ke dalam bekas sesuai dan tabur kacang pis sebelum menghidang, jika suka...
No comments:
Post a Comment