Thursday, November 25, 2010

Ikan Bawal Masak Merah

selamat menjamu seleraaaaaa...arini awal sikit masuk dapur ye kawan2...hehheheee cepat siap keje, cepat kite rehat sambil guling2 tgk movie...ecececeee....senang hati mak ngah kan kan kan..???

Menu ikan bawal yg terlaris dipasaran..(iye ke?) ko jawab la jah ooii...malas nak mengomel la aku rasa...tak sabar nak tgk TV ni...Resipi asal ni dr CMG, tp cik mat buat ayam...aku tukar ikan...ampun ye cik mat gebussss

BAHAN-BAHANNYA :
2 ekor ikan bawal sedrhana besar, potong dan bersihkan
1 1/2 camca teh serbuk kunyit*
1 camca teh garam*(*digaul rata dan perap 20 minit)
1 genggam kacang gajus, goreng garing dan toskan
1/2 cawan susu cair - aku xletak
1/2 cawan tomato puree - aku xde stoks
2 camca besar tomato sos
2 camca besar cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
2 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1/4 cawan kismis* -tak letak gak
1 inci halia*(*dikisar halus)
2 cawan air
Kacang pis, untuk hiasan

CARA-CARA
  1. Ikan digoreng, tapi jangan sampai garing, angkat dan toskan. Tinggalkan kurang lebih 3/4 cawan minyak. Tumis bahan kisar hingga harum, masukkan cili dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan tomato puree dan tomato sos, kacau rata dan masak sekejap.
  2. Tuang air dan juga susu. Bila mendidih,masukkan ayam tadi, masukkan sedikit gula dan garam. Masak dengan api perlahan sehingga kuah pekat dan pecah minyak.
  3. Tambah gajus goreng, kacau rata dan rasa. Jika ok boleh matikan api. Alih ke dalam bekas sesuai dan tabur kacang pis sebelum menghidang, jika suka...

No comments:

Post a Comment