jom kite layan asam tempoyak pedas melampau ni...resipi asal dari sini
Bahan-bahan 1 ekor ikan patin (dipotong dan dibersihkan)-aku guna ikan kembung4 sudu besar tempoyak 10 biji cili padi (dikisar) 3 cm kunyit hidup (dikisar) 3 batang serai (diketuk) -aku x letak 3 batang bunga kantan (dihiris) 5 helai daun kesum 2 cawan air 1 Biji timun kuning Garam, minyak masak dan gula pasir. Cara membuatnya: Panaskan sedikit minyak masak dalam periuk. Tumis cili padi dan kunyit hidup yang telah dikisar. Kacau seketika.Masukkan timun, bunga kantan dan daum kesum. Kemudian masukkan air, tempoyak dan ikan patin. Apabila mendidih, masukkan garam dan gula pasir secukupnya. Masak lagi hingga pekat. Selamat mencuba! |
No comments:
Post a Comment