Sunday, November 21, 2010

Ikan Kembung Asam Tempoyak



hahhahahaa...wabak ikan melanda...sudah2 la tu makan daging dan ayam...kentat perut aku ni masih lagi terasa...huh..!! jadi dlm umah aku diisytiharkan minggu ikan dan sayur shj...maaf ye otomen, no chicken...

jom kite layan asam tempoyak pedas melampau ni...resipi asal dari sini

Bahan-bahan

1 ekor ikan patin (dipotong dan dibersihkan)-aku guna ikan kembung
4 sudu besar tempoyak
10 biji cili padi (dikisar)
3 cm kunyit hidup (dikisar)
3 batang serai (diketuk) -aku x letak
3 batang bunga kantan (dihiris)
5 helai daun kesum
2 cawan air
1 Biji timun kuning
Garam, minyak masak dan gula pasir.

Cara membuatnya:

Panaskan sedikit minyak masak dalam periuk. Tumis cili padi dan kunyit hidup yang telah dikisar. Kacau seketika.
Masukkan timun, bunga kantan dan daum kesum.
Kemudian masukkan air, tempoyak dan ikan patin.
Apabila mendidih, masukkan garam dan gula pasir secukupnya. Masak lagi hingga pekat.

Selamat mencuba!


No comments:

Post a Comment