jom kite layan asam tempoyak pedas melampau ni...resipi asal dari sini
| Bahan-bahan1 ekor ikan patin (dipotong dan dibersihkan)-aku guna ikan kembung 4 sudu besar tempoyak 10 biji cili padi (dikisar) 3 cm kunyit hidup (dikisar) 3 batang serai (diketuk) -aku x letak 3 batang bunga kantan (dihiris) 5 helai daun kesum 2 cawan air 1 Biji timun kuning Garam, minyak masak dan gula pasir. Cara membuatnya:Panaskan sedikit minyak masak dalam periuk. Tumis cili padi dan kunyit hidup yang telah dikisar. Kacau seketika. Masukkan timun, bunga kantan dan daum kesum. Kemudian masukkan air, tempoyak dan ikan patin. Apabila mendidih, masukkan garam dan gula pasir secukupnya. Masak lagi hingga pekat. Selamat mencuba! | 
 
 
No comments:
Post a Comment