Sunday, November 21, 2010

Ikan Cencaru Bakar + Air Asam

apa nak jadi la dgn aku ni...tahap kemalasan mmg berganda2 sepanjang cuaca mendung ni...aduhhh enak banget berguling2...tak cukup atas tilam, pindah lak kat depan tv...sambung balik atas tilam...huhuhuuuu perut udah lapo baru tau nak mencari...aku masak ala-ala je la...campak2 je laa...buat sementara waktu, daging dan ayam adalah dilarang memasuki dapur..hahaaaa

kita layan ikan bakar jeww

BAHAN-BAHANNYA :

2 -3 ekor ikan cencaru
2 ulas bwg putih*
1 biji bawang besar*
10 tangkai cili kering*
Garam secukup rasa*
1/2 camca teh minyak masak

BAHAN AIR ASAM
10 biji cili padi
2 biji bawang merah, dimayang halus
1/2 inci belacan, bakar hingga wangi
1/3 cawan jus asam jawa
Gula, garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :

UNTUK IKAN BAKAR :-
Ikan disiang bersih, tapi tak payah buang kulitnya, cuci bersih terutama bahagian perut ikan tadi. Blender yg bertanda *.
Lumur pada ikan dan juga minyak masak, gaul rata. Perap sekejap (10 - 15 minit) dan bakar atas api bara sehingga ikan masak, anggaran 7 - 10 minit untuk setiap bahagian. Boleh juga bakar dalam oven..

UNTUK AIR ASAM :-
Campur semua bahan. Tuang jus asaym jawa.. Hidangkan bersama ikan bakar tadi, nak sedap sediakan ulam2man...

No comments:

Post a Comment