kita layan ikan bakar jeww
BAHAN-BAHANNYA :
2 -3 ekor ikan cencaru
2 ulas bwg putih*
1 biji bawang besar*
10 tangkai cili kering*
Garam secukup rasa*
1/2 camca teh minyak masak
BAHAN AIR ASAM
10 biji cili padi
2 biji bawang merah, dimayang halus
1/2 inci belacan, bakar hingga wangi
1/3 cawan jus asam jawa
Gula, garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :
Garam secukup rasa*
1/2 camca teh minyak masak
BAHAN AIR ASAM
10 biji cili padi
2 biji bawang merah, dimayang halus
1/2 inci belacan, bakar hingga wangi
1/3 cawan jus asam jawa
Gula, garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :
UNTUK IKAN BAKAR :-
Ikan disiang bersih, tapi tak payah buang kulitnya, cuci bersih terutama bahagian perut ikan tadi. Blender yg bertanda *.
Lumur pada ikan dan juga minyak masak, gaul rata. Perap sekejap (10 - 15 minit) dan bakar atas api bara sehingga ikan masak, anggaran 7 - 10 minit untuk setiap bahagian. Boleh juga bakar dalam oven..
UNTUK AIR ASAM :-
Campur semua bahan. Tuang jus asaym jawa.. Hidangkan bersama ikan bakar tadi, nak sedap sediakan ulam2man...
No comments:
Post a Comment