Friday, November 19, 2010

Mee Rebus

hola hola...kepenatan masih terasa beb...hahhahaaa bukan penat buat koje wei..penat makan daging...sana sini daging..jawab la kalau berat "daging" naik timbang...auchhh padan muke..!!!
arini jelajah rempitan ke blog chef2 tersohor..mencari idea tuk isi perut2 kat umah aku ni...pssstt daging basis anyway..hahhahaaa...tapi tak dak nasi haaa ni hari...aku masak mee anje le ye...layan (aku c&p kat MYR je..aku kan rajin..kah kah kah)

Bahan-bahan
  • mee kuning - celur n toskan.
  • 1/2 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 5 batang cili kering - nk pedas leh tmbh lagik
  • segenggam udang geragau@udang kering- basuh dan blend
  • 300g daging - direbus then potong nipis.air rebusan ketepikan
  • 5+ ekor udang segar - direbus separuh msk n air udang ketepikan
  • 2 sudu sos tomato - leh ganti ngan air asam jawa.
  • 2 biji keledek sederhana - rebus dan blend
  • garam
  • gula - gune gula melaka@nisan lg sedap.
  • air - secukupnyer, jika kuah pekat sgt.
Cara-cara
  • bwg besar n bwg putih, lada kering potong2 then goreng sekejap.
  • blend bwg n lada kering td masukkan juga halia dan lengkuas.
  • panaskan minyak. tumis bhn blend hingga pecah minyak. masukkan sos tomato n udang geragau.
  • masukkan air rebusan daging,rebusan udang, daging n keledek.perasakan ngan garam n gula. then didihkan.kuah mestilah pekat baru kaww! tp klu pekat sgt tmbhkan air skit. last sekali baru masukkan udang. tutup api.
  • dah siap! hidangkan mee ngan telur rebus, tauhu goreng, limau kasturi/nipis, daun bwg, bwg goreng, jeruk chili/jeruk lada.

No comments:

Post a Comment