Thursday, November 25, 2010

Karipap


mari makan epok2...sungguh enak dimakan kala hujan manja2 ...ahaksss ..aku pon tak pandai nak ckp mcm mana enjoy nye makan karipap ni dgn teh o....syiokkkk ooooo

aku dpt resipi karipap ranggup ni kat sini..tp ada ramai blogger yg lain pon pakar dan arif bab meng"epok" ni...kat sini ada...kat sinun pon ada...


Kulit karipap
3 cawan tepung gandum (aku guna 2 cawan tpg biasa + 1 cawan tepung red rose)
2 sudu besar mentega
3 sudu besar minyak masak
1/2 sudu teh garam- larutkan dlm 1 sudu air panas
1/2 cawan air sejuk (dr peti ais)

cara:

masukkan tepung dlm bekas besar
panaskan mentega dan minyak hingga cair...
pastu curahkan dlm tepung td...
biarkan jap..pastu gaul2kan dgn tgn sampai jd cam serbuk roti
pastu masukkan air garam
masukkan air sejuk skit2 sambil uli
sampai semua adunan menyatu dan x lekat pada jari
jumlah air tu lebih kurang la...mungkin kena lebihkan atau kurangkan...
pastu canaikan, terap bulat (aku terap guna gelas bulat je..uhuhuhuhu) dan canaikan lagi bg bujur skit
letak inti..kelim kemas...
goreng dgn api yg paling kecil....

untuk inti:

3 biji keledek- potong dadu
1 mangkuk kecil daging kisar ( aku guna jenama ramly)- leh ganti ngan ayam
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
sedikit halia
3 sudu besar rempah sup (adabi)
sedikit daun sup- hiris halus
1 biji cili merah- hiris halus
4-5 biji cili api- hiris halus- optional sbb nk bg pedas

cara:

tumbuk bwg besar + bwg putih + halia- tumiskan sampai naik bau
masukkan rempah sup yg telah dibancuh ngan air skit
kacau2 jap..daging kisar..pastu masuk kentang
masuk 1 cawan air..kecikkan api...biar sampai kering (kentang empuk)
kalau x empuk, tambah air lagi
pastu tambah garam, daun sup , cili merah dan cili api

No comments:

Post a Comment