salam ahad uoolss...mesti ramai yg lepak2 kan...??? maklumla weekend..aku??? weekdays ke weekend ke sama jee...lepak teruss...ahaksss
melayan tekak yg mcm2 ni mengalahkan org mengandung..ouchhh
meleleh air liur tengok coklat kek kak hana...juling2 mata aku ni...tekak dah rasa lalu je kek tu...ekekeke melampau tul imaginasi aku ni...
resipi aku amik dr buku resipi Chef Noraini Zakaria..
Bahan Kek
200g gula kastor
130g tepung gandum
50g serbuk koko
1/2 tsp baking powder
170g minyak masak
120g coklat masakan
50g susu krimer manis
10g ovellete
5 biji telur A
1/2 tsp emulco chocolate
1/2 tsp vanilla essence
cara
1. Sediakan pengukus dan isikan air 3/4 penuh. Griskan acuan
2. Masak coklat masakan double boil. apabila cair masukkan minyak masak dan gaul sebati. Sejukkan.
3. Satukan telur, oveltte, gula dlm amngkuk pengadun. pukul kelajuan tinggi 10 min.
4. Masukkan tepung, serbuk koko, baking powder yg tlh diayak sikit2 sambil dikacau berselang seli dgn adunan coklat masakan tadi.
5. Kemudian masukkan susu krimer manis, emulco coklat dan vanilla esen. Gaul sebati
6. Tuang ke dlm acuan dan kukus 40 min.
Bahan Ganache
50g serbuk koko
60g butter
1 cwn susu pekat
sagatan coklat putih - hiasan
- Campurkan semua bahan masak double boil sampai smooth dan curah atas kek
wah..deco ke laut pun nampak menyelerakan dah tu...ishhh lapo kek coklat la pulak..hehe
ReplyDeletekalau ke laut makan kek coklat pon sedap gak kan izah..??? huwaaaaaaaaaaaa
ReplyDelete