Thursday, July 8, 2010

Tiramisu


Lepas lunch, kite santap Tiramisu laks..ahaaaa
dari mlm tadi aku dok berangan makan cake ni...pg tadi cepat2 wat sponge cake...sementara nak wat cake ni, aku masak cepat2 lunch...tak la terkejar2 sangat...mak aii...mmg la pueh hati den ni hah dapat makan....somi aku tak cukup 1 slice, rasa kena 2 slice katanye....hehehee...seronok tgk die mkn...ptg kang dapat tengok muke otomen lak makan cake ni...

resipi ni dr buku Chef Noraini Zakaria...

Bahan-bahan
1 biji coffee sponge cake 8"


Cheese Filling
250g cream cheese Philadelphia
120g gula custor
150 g yogurt perisa asli
200g whipping cream
20g gelatin (aku guna Halagel)
80ml air panas

Sirap Kopi
1 sudu nescafe
2 sudu gula
1/4 air panas

cara-cara
1. Belah sponge cake kpd 2 bahagian. ketepikan

2. Cheese Filling : Whipping cream di putar hingga kembang dan kental. Simpan sebentar di dalam fridge.

3. Satukan cream cheese dan gula. putar hingga lembut. Masukkan yogurt dan pukul hingga sebati.

4. Bancuh gelatin dgn air panas hingga larut dan sejuk kan. kemudian campurkan ke dalam adunan cheese. Putar sebati dan masukkan whipping cream tadi. Kacau sebati.

5. Ambil 1 lapisan kek tadi dan renjiskan dgn sirap kopi yg telah dibancuh agar lembab. Kemudian tuangkan setengah adunan cheese filling tadi. Ratakan

6. Ulang langkah yg sama hingga selesai..simpan di dlm fridge 5jam sebelum dimakan..

7. Taburkan serbuk koko sebagai hiasan..

No comments:

Post a Comment