Friday, July 9, 2010

Ayam Masak Hitam


salam semua....

hitam si tompok manggis ni menu lunch arini....mcm makan kenduri lak lauk ni...masak hitam ni a.k.a masak kicap kot...cume die kering sikit...tapi yummy

resipi asal sebenarnye guna daging tapi disebabkan ketiadaan daging di rumah ku ini maka aku gantikan dgn ayam...hantam saja la...*dah la semlm ayam...arini layan lagi ayam...* hheeee


Bahan-bahan

1 labu bwg besar
5 ulas bwg putih
3cm halia
1 batang kayu manis
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar ketumbar
500g daging (aku ganti ayam)
3 sudu besar kicap manis
3 sudu besar cili kisar
1 sudu kecil gula melaka
sedikit stok daging (aku ganti ayam)
Hiasan
1 biji tomato potong 6
1 biji bwg besar - digoreng
1 biji kentang - digoreng
Cara menyediakan
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumis hingga kekuningan.
2. Masukkan cili kisar dan tumis hingga naik bau.
3. Kemudian masukkan daging,gula melaka dan kicap.
4. Masukkan stok daging. biarkan mendidih hingg kuahnya kering.
selamat mencobaaaa

No comments:

Post a Comment