Wednesday, July 7, 2010

Sambal Udang Bostadar






huhuuhuuu...aku ketandusan idea nak masak arini...kalau tanya mr hubby, die mesti kate "ape2 je la" ...ehmmm dgr mcm sempoi tp aku la yg kena perah otak...nanti asyik masak menu yg sama pon boring gak...

bila aku selak2 Majalah Saji Julai 2010 mcm menarik je menu2 die...aku test 1 dr berpuluh resipi yg ada..(hehehhe aku pilih hok senei jo..)

dan ini lah yg terjadi....aku kena masak awal sebab mr. hubby tak bekpes pg tadi...minum air pastu mesin rumput...kompom die nak nasi cepat arini....

result die mmg kebeboooooooo...


Bahan-bahan

300gm udang buang kulit
3 sudu besar minyak masak
7 ulas bwg merah - tumbuk lumat
5 biji buah keras - tumbuk lumat
10gm belacan - tumbuk lumat
1 sudu serbuk kunyit
7 tangkai cili hijau - dihiris (aku gantikan dgn kacang panjang)
1/4 cawan santan
gulan dan garam secukup rasa
6 ulas bawang putih - dihiris dan di goreng untuk hiasan

Cara-cara

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan tumbuk hingga naik bau

2. Masukkan udang dan lada hijau. Goreng seketika. Kemudian masukkan santan, gula dan garam secukup rasa. Kacau rata

3. Taburkan bawang putih yg digoreng tadi...Hidangkan

No comments:

Post a Comment