Sunday, May 9, 2010

testing roti



dah malam baru sebok mengidam nak buat roti...sejak balik dr kelas roti ni, tak puas kalu tak rewind resipi...

dengan 1 adunan aku dpt pelbagai variety bun yg mengikut tekak aku dan family...gambar tu hanya roti sosej gulung dan sosej mix vegi bun...yg lain tengah peram...haaaa selamat menjamu mata dan selera...

dgn 1 resipi ni korang buat la variety deco...

BAHAN

240g tepung roti
160g gula custor
16g yis
30g susu tepung
12g bread improver
12g garam halus
55g air sejuk (fridge)
1 biji tulur
80g butter
40 g shortening

CARA

1. Satukan bahan kering dan gaul sebentar.
2. Masukan air dan telur dan putar hingga jadi doh beberapa minit.
3. Masukan mentega dan shortening dan terus putar selama 20min
4. Timbang dan bulat2 kan seberat 40g setiap 1 (kalu nak besar, tambahlah beratnya)
5. Deco la mengikut selera
6. perap lagi 1 jam lagi sebelum di bakar.
7. bakar 190 selama 15min.

selamat mencubeeee



No comments:

Post a Comment