Saturday, May 22, 2010

Danish Custard Kismis



fuhhhh...penat layan aktivity otomen kat sekolah...

balik aku layan perut lak...ni pestime aku layan pastry..result???? alhamdullilah jadi...amatur mmg begini..

okies resipi dr resipy magezine..zasssssss

BAHAN

175g tepung roti
75g tepung gandum
7 g tepung susu
1/4 tsp bread softener
30g gula
1/4 garam
25g telur
100g air sejuk (fridge)
7 g instant yis
25g mentega
125 g pastry magerine

CARA

1. Pukul perlahan segala tepung, susu tepung, dan bread softener
2. Campurkan yis dgn air sejuk, masukkan gula, garam dan telur, gaulkan.
3. pukul hingga jd doh. masukkan mentega. uli lagi 20min (hingga doh lembut) Rehat 30min
4. letakkan pastry magerine ke dlm doh, canaikan menjadi kepingan nipis. Lipat 3 bhg. rehat lagi 10-15min dlm fridge.
5. keluarkan dr fridge, canaikan menjadi kepingan setebal 5mm dan 14cm lebar.
6.Sapukan permukaan dgn kuning telur dan taburkan kismis. Gulungkan dan simpan dlm fridge 15min. Potong mengikut selera.
7. Bakar 180 selama 15min

No comments:

Post a Comment