Tuesday, April 20, 2010

Pandan Kaya Bun








salammmzz...dah lama tak mem'blog'...asyik bjalan kat blog org je...mencari ilham dan idea..
akhirnya..setelah puas berjln...dan inilaa hasil nye..

semalam marathon wat roti dan apam...hehehhee dlm umah ni ade 3 org je...tapi buat bebagai mcm nak hidang 10 org..tak pe la, yg pasti jiran mesti suke tgk apam merekah dgn roti pandan gemok ni..resipi ni ceduk kt blog kak rinn yg dah lama sunyi...ehmmm ke mana la agak nye kak rinn tu pergi...tak tinggal kan jejak pon...papepon kak rinn, saya kopipes je eh resipi akak ni...yg pasti saya follow resipi ni 1 per 1...sangat puas hati tengok dan rasanye...cedappppp banget sih

ape lagi layan la ekkkk...


PANDAN KAYA BUN
Sumber : RINN CHAN

Bahan A :
50gm castor sugar
1/2 tsp fine salt
1 small egg
200gm cold water
3 tsp yis segera
Beberapa titik pandan paste
20gm santan powder

Bahan B :
350gm tepung protein tinggi
1 tbs susu tepung
1 tsp bread improver

30gm butter
Pandan Kaya secukupnya
Kelapa kering secukupnya

Cara-cara:
1. Satukan bahan A. Tuang sedikit demi sedikit ke bahan B yang telah di ayak bersama.
2. Uli gunakan mixer atau gunakan tangan sehingga membentuk doh. Campurkan butter dan teruskan menguli sehingga menjadi doh yang lembut, rata, licin dan elastik.
3. Tutup doh di dalam bekas sehingga naik dua kali ganda, selama 1 jam.
4. Tumbuk2 doh utk mengeluarkan udara. Bahagikan doh kepada 12 bhg dan uli memanjang setiap satunya seperti roti "hotdog". Susun dalam loyang seperti dalam gambar.
5. Biar doh kembang semula. Spray air, paipkan pandan kaya dan taburkan kelapa kering.
6. Bakar pada 180 darj cel selama 20min ke 25min. Sapukan dengan butter sebaik keluar dari oven.

No comments:

Post a Comment