Tuesday, April 20, 2010

Apam Pisang Kukus


sementara tunggu kaya bun di perap...kite layan apam pisang kukus lak eh...
apam ni standard angkut dr umah kak rinn laa...ni dah masuk repeat resipi yg ke berapa pon dah tak ingat..but it wasnt my first time lor..hehe...resipi ni bole kasi 8/10...sedapp..sampai ade yg confused "ni apam ke kek pisang"...? haaaa..punye la gebus dah sodapp...tak kira nak makan pagi ke petang...mantain daaa si lembut apam pisang ni...

ape lagi cube leee...layan resipi

APAM PISANG KUKUS
Sumber : Rinn chan

Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas (sederhana besar)
3/4 cawan mentega, dicairkan dan disejukkan (boleh digantikan dengan minyak)
4 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula, Hani guna 3/4 cawan
secubit garam

Cara-cara :
1. Tepung gandum diayak dengan baking powder. Ketepikan.
2. Pisang dilecek halus dan digaul dengan baking soda dan garam.
3. Pukul telur bersama gula, masukkan mentega cair/ minyak.
4. Kemudian masukkan tepung gaul rata dan kemudian tuangkan kedalam loyang yang telah disapu dengan mentega. Kukus selama 45 minit menggunakan api yang sederhana.

Nota: Kukusan hendaklah dipanaskan terlebiih dahulu dan tutup kukusan perlu dibungkus dengan kain supaya wap tidak jatuh keatas permukaan kuih.

No comments:

Post a Comment