Thursday, April 29, 2010

Ikan Tongkol Kicap



hari ni lain dr yg selalunye...n3 kali ni masakan lunch di import dr dapur buruk aku tu...hehehhee...sebab kan nak makan sorang, aku masak 1 lauk yg bersayur skali...tak yah masak banyak resipi...memudahkan dan juga mengenyang aku dan otomen kecek tu....Ikan tongkol Masak kicap...layannnnn

Resipi:

Seekor ikan tongkol (keratlah ikut suke)
3 ulas bwg merah kecil
2 ulas bwg putih
1/2 inci halia
2 biji tomato
2 biji bwg merah besar
4 btg kacang panjang
1 tangkai cili merah
1 sudu kecil lada putih
minyak masak secukupnya utk menggoreng
2 cwn air

Cara2

1. panaskan minyak utk menggoreng ikan. goreng ikan tongkol hilang masak..(jgn sampai garing sgt)
2. toskan minyak dan asingkan.
3. Tumbuk bwg merah, halia dan bwg putih.
4. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau...masukkan bwg besar yg di mayang, kacang panjang dan cili merah...tumis hingga kelayuan sikit...
5. masukan pula lada putih dan air..
6. Setelah mendidih, masukan ikan...
hidangkan bersama nasi putih

No comments:

Post a Comment