Tuesday, November 19, 2013

Kuih Ros

Assalamuallaikum

seram sejuk je blog mak ni...
tak tau apa la malas nak upload segala...
ok, arini ada baik sikit nak kongsi resepi...KUIH ROS a.k.a kuih goyang
di sebalik kuih ni ada cerita sikit...Jiran saya berbangsa India, depavali lepas die ada buat jamuan raya...kami juga turut diundang...wahhhh bau kari kambing die sampai rumah saya terbau2...opkos la bau seeeeedap..ok, pendekkan cerita saya bw 'handbag' 3 org tu...rzuan seperti biasa tak jamah apa pon..janggal kata nya makan makanan India...ok!!
mak die??? hahhahaa makan nasi + kari kambing + sayur ape ntah = pengsan sedap...aiyooo selera sungguh mak!! anak2 duduk makan meruku....bagus kan??

selesai makan, dduk2 sembang jap..kami pon balik...lalallalaaaa 
pas maghrib, jiran ni tapaukan kuih2 raya die...wahhh lumayan!! rzuan yg eksen tak nak makan apa2 mula makan kuih ros...semua!! habis...pastu die bw tapperware nak g mintak lagi...amboi2...manyak cantek...jadi mak kena la buat...

ok, igt mcm senang je kan??? jgn harap!!

mungkin utk manusia mcm saya, 1st attempt mmg ke laut...adunan tu berderai dlm minyak, adunan tak lekat pada acuan la...rupa yg ntah ape2...tension woooo..sib baik buat sikit, kalau tak, ai nanges kuat2...

ok, 2nd attempt, tanya jiran...die bg tips...baguskan jiran saya..??
Alhamdullilah, menjadi la juga...next time bole buat lagi lagi lagi dan lagi...

resepi saya guna dari blog hasue...jommm cuba




Bahan-bahan ( 3 balang sederhana )
  • 290gm tepung beras
  • 50 gm tepung gandum
  • 400ml santan
  • 170gm gula
  • 150ml air
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu teh garam
  • minyak secukupnya untuk menggoreng
Cara-cara
  1. campurkan semua bahan. kacau sebati. tapis.
  2. panaskan minyak. letak acuan dalam minyak. bila dah panas, celup acuan dalam adunan, masuk semula dalam minyak tadi.
  3. biar sebentar, baru alihkan acuan. goreng hingga masak.


4 comments:

  1. Sedapnya... lama tak makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn...hani pon baru tau kuih ni sedap...selalu tengok je...ngade!!

      Delete
  2. santekkkkkk lama tak makan kue ni ,akak pun pergi gak deepavali open hse ritu tak teringat nak makan kuih ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. santekk?? ekekkeke perli ke chikkkkk?? babab kang
      mmg la tak igt nak makan...sebab dok baham benda lain...lalallalaaa

      Delete