Friday, May 27, 2011

Oren Chiffon Cake

بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Nak ceta pasal kek oren….sejak terjebak dgn kek oren CMG kat SINI boleh dikatakan seminggu 2 kali aku buat sebab Rzuan dah demam kek oren…bile Tanya die “rzuan nak makan ape ptg ni?..”nak kek oren la”…2 3 hari lepas tu, aku tanya lagi soalan yg sama die pon bg soalan yg sama jugakk..!! Nampak sgt mak die tak de idea nak bg anak mkn ape… tp dlm n3, aku taruk sekali je laaa…mau ada yg baling oven kat aku kang asyik tayang kek ooren memanjang..!! :P

Jadi kali ni aku malas dah nak tanya :D aku bg die makan kek oren juga tp versi ciponnnn…hahhahhaaa nasib la ko nak ooi…bila dah siap bakor, die bole sound “bukan kek oren ni laaa…yg 1 lg tu” adoooooooooooiii..die makan sambil buat muke senget benget…kunun2 nak protes laa tp sebab anak tak leh lebih2 ajar…redha je laaa..sekali pusing 2 3 keping ak die sambar…eksennn…

Pssssttt aku dah beli cipon mould yg kecek sikit…sesuai tuk adunan 4 biji telur…comei jeee mcm anak aku…kalau anak comel, korang mesti tau dr mana diwarisi kan hahhahaa

Resipi : Dapur tanpa sempadan
BAHAN A
1 3/4 cawan tepung berserbuk penaik (self-raising flour*
1/8 camca teh garam halus*(*disatukan dan diayak)
6 kuning telur gred A
1/2 cawan gula halus
1 biji oren, diparut kulitnya
3/4 cawan jus oren
1/4 cawan minyak jagung/sayur

BAHAN B
6 putih telur gred A
3/4 cawan gula halus
1 camca teh cream of tartar


CARA MEMBUATNYA
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Dalam satu bekas, pukul kuning telur dengan gula hingga larut, masukkan kesemua bahan2 A dan kacau hingga semua sebati. Ketepikan.
  2. Dalam bekas lain yang bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan cream of tartar, terus memutar dengan kelajuan tinggi hingga putih telur kental.
  3. Ambil 1/2 bahagian putih telur dan gaul dengan no. 1 sehingga rata. Masukkan baki putih telur tadi dan gaul hingga sebati. Taung dalam tin chiffon berukuran 10 inci (JANGAN lenser tin dgn mentega atau minyak), bakar selama 1 jam hingga kek masak. Test dengan mencucuk lidi sate dibahagian tengah kek, jika keluar bersih, kek masak.
  4. Terlungkupkan kek dan biar betul2 sejuk (dalam 1 - 2 jam), baru disisip tepi kek dengan pisau untuk dikeluarkan. Boleh dihidangkan...


5 comments:

  1. ting tong!! akak datang bawa kek oren gak ni nak tukar ngan cipon ni...lembut gebus tu....sedapnya...tapau byk sikit yer..hehe

    ReplyDelete
  2. sedapnyer cipon oren..patutla semerbak jer sampai sini.. :)

    ReplyDelete
  3. This must be very refreshing! Beautiful chiffon you have made

    ReplyDelete
  4. lama x singgah sini..senyap je hani..hani sihat?kek ada lagi?

    ReplyDelete