Bahan-bahan
Cara-cara- 2 batang lada merah*
- 1 batang lada hijau*
- 1/2 botol kicap manis
- 6 ulas bawang merah - dihiris halus
- secubit garam
- sedikit gula halus jika perlu
- 3-4 biji limau kasturi - perah jusnya
- hirisan lada merah/hijau atau lada padi secukupnya
- 1 biji tomato - didadu kecil
- sedikit air masak jika perlu
- Tumbuk atau kisar halus bahan bertanda * dan campurkan dgn kesemua bahan kecuali tomato dadu.Kacau hingga sebati.Rasakan masam,manis dan pedas secukupnya.Jika perlu tambah sedikit air masak jika sambal kicap terlalu pekat.
- Ketika hendak menghidangkan, gaulkan tomato dadu kedalam sambal kicap.
- Sambal kicap kasturi ini sedap jugak disiram keatas ikan/seafood yg dibakar selain dijadikan pencicah.
No comments:
Post a Comment