Monday, October 4, 2010

Ikan Cencaru Bakar Kicap Kasturi

hi...blue monday is coming back..huhuuu...arini aku layan ikan bakar cencaru dgn cili kicap..sangat senang keje aku sebab tak yah pikir2 menu nak masak..kalau ari2 somi ckp ape die nak makan....

Bahan-bahan
  • 2 batang lada merah*
  • 1 batang lada hijau*
  • 1/2 botol kicap manis
  • 6 ulas bawang merah - dihiris halus
  • secubit garam
  • sedikit gula halus jika perlu
  • 3-4 biji limau kasturi - perah jusnya
  • hirisan lada merah/hijau atau lada padi secukupnya
  • 1 biji tomato - didadu kecil
  • sedikit air masak jika perlu
Cara-cara
  1. Tumbuk atau kisar halus bahan bertanda * dan campurkan dgn kesemua bahan kecuali tomato dadu.Kacau hingga sebati.Rasakan masam,manis dan pedas secukupnya.Jika perlu tambah sedikit air masak jika sambal kicap terlalu pekat.
  2. Ketika hendak menghidangkan, gaulkan tomato dadu kedalam sambal kicap.
  3. Sambal kicap kasturi ini sedap jugak disiram keatas ikan/seafood yg dibakar selain dijadikan pencicah.

No comments:

Post a Comment