بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Minum petang ni kite layan cipon lak...haaaa amik ko kemaruk nak membaking kan!!! sian lak kat cik oven tu dah lama tak buat kerja..kasi warm-up sikit..resipi ni dah lama KIV, kali ni baru seru sampai...alhamdulillah, menjadi nampak gayanye...len kali bole, bole, bole buat lagi...rasanya mmg lumayan donggg...aku hangkut resipi mak hanayg dah lama suam2 sepi tu...resipi kak hana ni aku tambah 1/2 adunan lagi SEBAB loyang aku size gedabak koooo (24cm) kan tak hagak2 namanye tu...nanti aku nak tukor dgn mak aku...ekekekke pandaikan anak die ni..ala anak beranak ape kesah...
Bahan-bahan
Bahan A
Bahan A
- 4 kuning telur
- 20g gula
- 50g minyak sayuran
- 150g pisang
- 110g tepung gandum
- 4 biji putih telur @ (160 gram)
- 60g gula
- 1/4 sk krim of tartar
- Kismis
- Tomato (potong nipis)
- Ceri Hijau Merah - potong kecil
Cara-cara
- Panaskan oven suhu 160.
- Pukul kuning telur dan gula hingga gula hancur/larut. Masukkan pula minyak dan pisang yang sudah di lenyek. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau sebati dan ketepikan.
- Mangkuk lain, pukul putih telur, gula dan cream of tartar hingga meringue@soft peak.
- Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan ke dalam mangkuk kuning telur tadi dan kaup balikkan menggunakan rubber spatula.
- Tuang adunan ke dalam mangkuk baki putih telur 2/3 tadi dan masukkan skali buah2an campuran. kaup balikkan lagi sebati. Jangan over mix yer..
- Tuang terus ke dalam loyang chiffon (loyang tak perlu di gris!) dan bakar selama 45min dengan suhu 160.
- Terbalikkan atas redai sejurus keluar dari oven. Dah sejuk baru sisipkan kek dari loyang. Potong dan hidangkan.
cantiknya cipon tu...angin mencipon belum sampai kat kita lagi...
ReplyDeletenazrah
ReplyDeletekalau hangin cipon dah smpai, jgn tak buat tau...kasi anta kat bentong seloyang...ekekekkee..
cantik gebu je banana chiffon ni....terliur je tngk..nak wat gaklah...
ReplyDeletevavavavaa....... ngences kakakmu ini lagi2 bila nampak cipon pisang tu.... cantik elok jadinya... lama betul tak mencipon.. cipon pisang pun baru sekali mencuba.. naik elok.. tp atas dia naik merekah sikit tak jd rata mcm org.. hahaha.. tp still gebus-gebas laa... rindunya nak mencipon.. acuan cipon akak ritu ada terjatuh kot sbb kemek sikit.. last akak membakar cipon ritu.. dia menitik2 sikit sbb renggang kat tempat kemek tu.. haru tul... kena beli baru gamaknya.. huhu..
ReplyDeleteHaniiiiiii...antar sini sikit kek cipon...akak mmg tgh malas2an nih...bestnya kalau dpt kudap ni..
ReplyDelete