بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Salam Jumaat,
cuaca indah kan kan kan???
blogger lain dah start tayang lunch menu, tapi aku lambat sikit tayang bekpes tadi...layan lepat pisang CMG, tp kali ni tak tau jenis pisang yg digunakan, adunan tu cair sikit...jadi la lepat lembik...hua hua hua...berangan lagi la kan...adoooiiii
harini, dapur tak berasap tuk lunch sebab hati ni tak tak saba nak g Kuantan...yeay yeay yeay...
bukan saje nak g jalan2 tp nak g jumpe hb kat sana...die dah selamat mendarat kat airport kerteh kul 11pg tadi dan akan terus ke Kuantan utk menghabiskan masa bersama keluarga...ekekekkee tapi ada 1 keluarga lagi yg akan join kami...huhuhu...
Tapi tak kesah la kan berapa keluarga yg join, tak kesah la sapa tunggu sapa...janji cuti ni akan dimanfaatkan sebaiknya...kami akan pulang esok....hahhahahhaha poyozzzz macam nak cuti lama lak ek...
ok, ni resipi CMG ...aku buat 1/2 adunan aje...(ampun ye CMG, cnp kat sini)
BAHAN - BAHANNYA :-)
700 g pisang emas yang telah dibuang kulitnya
70 g gula melaka, dihancurkan
1 cawan kelapa parut putih (pilih kelapa yang berkulit basah)
3/4 camca teh baking powder
1 cawan + 2 camca besar tepung gandum
Secubit garam
Daun pisang secukupnya, cuci dan layur hingga lembut, potong ikut saiz yang sesuai
700 g pisang emas yang telah dibuang kulitnya
70 g gula melaka, dihancurkan
1 cawan kelapa parut putih (pilih kelapa yang berkulit basah)
3/4 camca teh baking powder
1 cawan + 2 camca besar tepung gandum
Secubit garam
Daun pisang secukupnya, cuci dan layur hingga lembut, potong ikut saiz yang sesuai
CARA MEMBUATNYA :-)
- Pisang dilecek bersama gula melaka, garam dan baking powder hingga hancur. Tambah kelapa parut dan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul, hingga habis. Kacau rata.
- Sudukan 2 camca besar adunan tadi atas daun pisang yang telah disediakan. Rata dan bungkus seperti membuat lepat biasa. Buat hingga siap (menghasilkan kurang lebih 16 - 17 biji kuih, ikut saiz daun pisang memasing).
- Kukus atas air mendidih selama 20 minit. Sejukkan kuih sepenuhnya sebelum dihidangkan untuk minum petang atau sarapan pagi....
bak sikit lepat tu.....
ReplyDeletenampak sedapp jerk...
nampak mmg sedap..tp lembik sikit la kak mas...meh la amik sendrik kat dapur...hahahahhaa
ReplyDeleteAssalamualaikum...
ReplyDeleteAkak nak rambutan yang kat belakang tu.
hani, akak dah mai nk mkn lepat ni...lapar lak nk tumpang bf kat sinila...hehe
ReplyDeletehani, akak suka lepat pisang TAPI akak laaagi suka moktang kuning tu...hahahaha :D
ReplyDeletekak sam
ReplyDeletewsalam...hahahha tinggal kulit je ni..
kak nieza,
ReplyDeletemari2...bole makan sama2..ngeeee
kak zarin,
ReplyDeletemoktang tinggal kulit la kak..nanti kite petik kat pasar eh...muhaaaa
wahhhh lepat, rombotan! lama tak mkn 2-2 ni.. meh post kat sy sikit
ReplyDeletekak sre,
ReplyDeletetungguu...jap lagi saya pos lepat...mutan abes sudahh...ngeh ngeh ngeh
hani ko tunjuk mutan!!! owwhhh.. tak suke tak suke..
ReplyDeleteSalam kunjung balas,
ReplyDeleteterima kasih sudi singgah ke blog kak Nur ya...suka lepat pisang, dah lama tk mkn...mcm tingin gitu....hehe.