Monday, March 14, 2011

Fish & Chip

بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ






Cara-cara
  • 2-3 keping isi ikan yang tiada tulang
  • sedikit lada sulah@blackpepper
  • sedikit garam
  • Untuk Saduran:
  • 1 biji telur - dikocok
  • tepung jagung @ katakuriko
  • breadcrumbs secukupnyer
Bahan Chips - ikut suka
  • Kentang Goreng
  • Kacang Panggang
  • Roti, Telur Scrambled
  • Sosej, Brokoli rebus, Tomato, mix vege or etc
  • Sos cili, tomato, mustad, mayonis

ara-cara
  • Lumur ikan dengan garam dan serbuk lada sulah@blackpepper. Bedak2kan dengan tepung. Celup ke dalam telur dan sadurkan pula dengan breadcrumbs. Jika ingin saduran yg agak tebal ulangi proses lumur telur dan breadcrumbs.
  • Panaskan minyak. Goreng hingga kekuningan dan masak. Angkat dan toskan.
  • Hidangkan dengan kentang goreng, sos cili dan juga mayonis.

4 comments:

  1. tu dia angin rajin dah sampai dh la tu...hani, ni my fav akak tau...suka sgt..jgn lupa antar 1 set yg akak order tadi tau..akak lak malas nk msk lunch ni...hehe

    ReplyDelete
  2. oh.. hani dear.. sangat lazat benda nih.. sangat suka..

    ReplyDelete
  3. kakak nieza,
    ha ah...sangat rajin ..nanti dtg amik 2 3 set pon bule..ekekkee

    kakak hann,
    lazat, mudah dan cepat...hehehehe

    ReplyDelete