Tuesday, March 22, 2011

Burger Malaysia

بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Kabare ???? waras muga muga ee...eceh eceh speaking Jowo nih...
saja nak share burger yg dah selamat di hadam ni...resipi yg enak, mudah dan lazat...sungguh evergreen kan resipi ni??? ingat time sekolah rendah dulu, peberet betul...kuih wajib time rehat..!!! duk usha yg sambal lebih je kan kan kan?? aku la tu..


kalau yg lazimnye timun tu dihiris nipis sekeping2 gitu kan?? atas permintaan en somi, die minta di cincang halus mcm timun laksa...katanya, senang nak makan..sebab kadang2 die gigit tak putus betul pastu tertarik timun tu keluar dan jatuh atas baju die...sejarah pernah terjadi..kekdahnya..!! si isteri pon ikut kan permintaan...ternyata lebih sedap dan bole memuatkan lebih timun berbanding yg sekeping2 tu...ehmmm macam2..meh layan resipi kak hana...kak, saya kopipes eh..mmg kurang kerajinan ni..ekekkeke



Bahan-bahan
  • 200g tepung gandum
  • 140ml susu/air
  • 2 sudu besar butter/marjerin
  • 21/2 sudu besar gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu kecil dry yis
Cara-cara
  • uli bahan di atas smpai licin. tutup ngan plastik wrap n biarkan adunan naik 2 kali ganda
  • pastuh tumbuk2kan bg angin kuar. n bahagikan kpd 8 biji. bulat2kan.
  • then biarkan sehingga naik 2 kali ganda lagik.
  • panaskan minyak...goreng hingga kekuningan ngan api sederhana.
  • dh sejuk...belah tengah jgn sampai putus then masukkan sambal ikan bilis n timun.
  • siap!




3 comments:

  1. ni resepi asal kak yani kot..
    mmg best.
    banyak kali gak buat neh

    ReplyDelete
  2. bestnya bege malaysia..suka sgt..:-)

    ReplyDelete
  3. kak ijah,
    ha ah, akak mmg cekap...resipi asal kak yani ni..pasni, mmg selalu la repeat...

    kak yana
    sama la kita....sgt suke

    ReplyDelete