Tuesday, January 18, 2011

Eggless Caramel Pudding

assalamuallaikum semua...alhamdullilah dah selasa pon arini...semalam aku dikhabarkan tentang kwn sama2 belaja photography telah kembali kepangkuan Ilahi di awal usia 30-an..Al-fatihah
masih lg rasa tersedu dgn pemergian itu..rasa insaf dtg dlm diri, rasa kematian itu juga hampir dgn aku...sebelum terlupa, lg menyesal jika terlambat...pada kawan2 dan kakak2 blogger, aku mohon maaf andai aku pernah menyinggung mana n3 korang, tersasul memberi comment mahupun, menggangu ruangan...aku sekadar mengisi masa dan ruang yg kosong dlm kehidupan aku ni sebagai memeriahkan jam-jam yg aku lalui hari2..tiada dengki dan iri hati dgn kehebatan korang memasak..korang la antara pembakar semangat aku utk terus menjadi chef kpd suami dan anak2...terima kasih (0-0 aaaaa)


cukup2 la sedih tu, aku nak kongsi puding aku arini....kalau sehari tak merayau dr blog ke blog mesti tak tenteram idup aku ni...semlm aku jln2 kat blog kakak sueJoshua...tiba2 terteguk air liur nampak puding die...nak buat nak buat...tak kira nak buat juga...

layanzz

BAHAN-BAHANNYA:
  • BAHAN A:
  • 400 ml susu segar
  • 2 s/b tepung kastard
  • 2 s/t esen vanilla
  • BAHAN B:
  • 10 gm serbuk agar2
  • 4 cawan air
  • 150 gm gula pasir
  • BAHAN KARAMEL:
  • 1 cawan gula pasir
  • 5 s/b air



CARA-CARANYA:
  • Untuk membuat karamel, masukkan gula kedalam periuk kecil, letakkan diatas api yang sederhana, kacau perlahan sehingga gula larut dan berubah warna perang, tutupkan apinya dan tuangkan air perlahan-lahan sambil terus dikacau sehingga menjadi karamel, tuangkan kedalam acuan, ketepikan.
  • Campurkan semua BAHAN A kedalam bekas, kacau sebati dan ketepikan.
  • Masukkan BAHAN B kedalam periuk, kacau rata dan masak sehingga mendidih, kemudian tuangkan BAHAN A, kacau perlahan sehingga pekat dan barulah ditutup apinya.
  • Tapiskan dan tuangkan kedalam acuan yang telah berisi karamel tadi.
  • Biarkan puding sejuk dan mengeras, kemudian masukkan kedalam peti sejuk.
  • Apabila puding dah sejuk, bolehlah dihidangkan.



3 comments:

  1. takziah pd keluarga kawan.

    as for the recipe, nanti bleh cuba, i suka caramel pudding ;-)

    ReplyDelete
  2. Hani,

    Takziah pada keluarga kawan, semoga rohnya dicucuri Rahmat.

    Tergoda plak tgk puding itew....mcm nak buat, tapi tak minat sgt susu lah. Ada rasa muak2 tak bila dimakan?

    ReplyDelete
  3. al-fatihah dan takziah pada arwah...btw singgah mkn puding dulu...semlm baru jer mkn puding hari ni nk mkn kat umah hani pula...hehe

    ReplyDelete