Assalamuallaikum,
mari minum petang bersama2...menikmatinya dgn teh o...sgt menyelerakan..resipi ni dpt dr blog CMG-DTS
maaf nye, malas nak membebel...bahtuk..huk huk huk
BAHAN-BAHANNYA
1/2 cawan isi ayam, kisar halus1 keping tauhu keras
1 biji bawang besar, dadu kasar dan goreng dengan sedikit mentega, biar sejuk
4 camca besar serbuk roti
1/2 inci halia, parut dan perah jusnya
1 ulas bawang putih, tumbuk lumat
1/2 camca teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
1 pokok daun bawang, hiris halus
1 biji cili merah, buang biji, cincang halus
CARA MEMBUATNYA
- Lecek tauhu tadi hingga halus, masukkan semua bahan2 diatas kecuali garam, kacau rata dan tambah garam secukup rasa. Gaul dan perap 15 minit.
- Panaskan minyak,biar sederhana panas. Sapu tapak tangan dengan sedikit minyak. ambil 1/2 camca besar adunan dan bulat2kan dengan tangan, masukkan kan ke dalam minyak sederhana panas lagi, buat 8 atau 10 biji bebola.
- Goreng hingga kuning, besarkan sedikit api dan terus menggoreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan atas paper towel. Hidangkan bersama sos cili atau sos kegemaran anda...
kak mas pernah buat...memang sedappp...nak 4 cucuk hani....
ReplyDeletek.nor buat versi udang! best sgt.. eh org batuk tak leh makan benda goreng2 .. bak sini..biar k.nor perabiskan hehe
ReplyDeletekakak mas,
ReplyDeletenak semua pon bole kak....masinnn...erkkkk
kakak nor
kak nor kongsi dgn kakak mas eh...kongsi sos...kikikikikikiii
amboii amboiii..come lote posing ball neh.. i likee
ReplyDeleteAssalamualaikum...
ReplyDeleteBebola ni cam sesuai je makan ngan nasi tomato kat umah mas tadi. Nak rasa seketul buleh.
kakak izah
ReplyDeletecomey2 mcm tuan ball tu...kikikikiii
kakak sam
wsalam, sgt sesuai kak...tp nasi kak mas tu mesti dah abes...kite makan cicah kicap la...huwa huwa huwa