Thursday, December 16, 2010

Roti Kismis Gebus

loti loti loti...mali mali ..sapa mau loti....hehehhehee....aku dah siap selesaikan seketul itupon kongsi dgn otomen..alhamdullilah dah kenyang...siap celup2 dgn teh o..perghhhhhh mari oooooo

fakta pasal water roux mmg tak leh nak disangkal...ternyata mmg roti menggebuuu...tak leh nak ckp mcm mana dah..pasni dah xde makna nak guna bread improver..kuang kuang kuang

di sebabkan aku guna kismis comel2...tenggelam habis, puas korek jumpe le 1 2 biji...hehhehheee sian dak kecek tu...lain kali kena guna kismis besor sikit...

ni resipi cik mat...cuma aku tak guna bread improver....layannnnnzzz


BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g tepung roti (high protein flour)
1 camca besar susu tepung
1 1/2 camca teh bread improver
1/4 camca teh garam halus
50 g gula halus
8 g instant yeast
50 g mentega (mat guna minyak sapi@ghee)
50 g kismis
1 biji telur*
1/2 camca teh esen vanilla*(*disatukan dan kacau rata)
120 ml air
Sedikit mentega untuk disapu atas roti

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam satu bekas, satukan semua bahan diatas kecuali mentega dan juga mentega untuk disapu atas roti. Gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega (50g) dan terus menguli hingga mendapat dok yang lembut, kenyal dan anjal. Bulat2kan dan letak dalam bekas, tutup dengan plastik dan biar 45 minit hingga kembang. KAEDAH LAIN :-Masukkan semua bahan diatas kecuali mentega untuk disapu ke dalam "breadmaker", pilih setting untuk doh dan tekan "ON". Biar hingga siap.
  2. Keluarkan doh dari bekas. Tumbuh sedikit dan bagi kepada 10 bahagian, kurang lebih 64g setiap bahagian. Bulat2 kan dan letak dalam bekas (mat guna muffin cup saiz besar)...atau susun dalam loyang yang telah disapu mentega. Buat hingga siap.\
  3. Biarkan 30 - 35 minit hingga doh naik. Bakar dalam oven pada suhu 190C selamat 15 - 20 minit atau hingga peerang. Keluarkan roti dari oven dan sapu permukaan roti dengan mentega. Biar sejuk dan hidangkan..... Selamat mencuba...


No comments:

Post a Comment