Wednesday, December 29, 2010

Pengat Keladi

hari ni keluar lagi bg melaksanakan hutang2 yg patut dibereskan...jadinye, ahku tak masuk dapur...hhehehhe makan luar

gambar pon ala kadar je le...(malas sungguh aku ni weiii) bg tgk 1 je la...maleh nak tunggu uploading..jadi la ek...

resipi mcm biasa2 je la...buat buat ngap ngap tgk bola malam kang...

Bahan-bahan:
300gm keladi - dipotong kiub
300gm santan cair - sukatan boleh dikurangkan ikut masing2
200gm santan pekat - sukatan boleh dikurangkan ikut masing2
200gm gula pasir
160gm gula merah- hani tak letak..xde
1 cawan sago
3 helai daun pandan
garam secukup rasa

cara:
  • buang kulit keladi dan dipotong kiub
  • setelah dibersihkan, rebus dengan air hingga separuh masak. kalau org2 perantauan yg menggunakan frozen taro jgn rebus terlalu lama sekejap sahaja sbb frozen taro tu dah lembut
  • kemudian masukkan gula pasir, sago, gula merah dan daun pandan
  • kacau sebati dan masukkan santan cair biarkan ia mendidih
  • selepas itu, masukkan santan pekat dan sedikit garam
  • gaulkan hingga sebati dan boleh dihidangkan
  • kalau tak habis boleh disimpan didlm fridge

No comments:

Post a Comment