kunun2 nak masak kari ikan merah hari ni...tp bila sampai kat pekan sari umah aku ni, nampak lak mr. Crab dok jeling2...terus tukar menu ...ekekekkekeee...
bila siap masak, ayah otomen buat2 terkejut..."aik, ikan dah tukar yg ketam ke..?"...haaaaa baru magic..
BAHAN-BAHANNYA :
3 ekor ketam, bersihkan
2 keping asam gelugor
3 batang serai, dititik
1 liter santan cair
300 ml pati santan
Garam dan gula secukup rasa
35 biji cili padi*
1/2 inci belacan (optional)*
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3/4 inci kunyit hidup*
1/2 inci halia*(*dikisar halus)
CARA MEMBUATNYA
- Ayam dicuci bersih, toskan dan masukkan ke dalam periuk bersama bahan2 kisar halus, serai titik, asam gelugor dan sedikit garam. Jerang hingga ayam kecut.
- Tuang santan cair, kacau dan masak perlahan hingga ayam masak. Tuang pati santan, tambah garam secukup rasa dan sedikit gula (sesiapa nak guna serbuk perasa pun ok). Masak dengan api perlahan sambil dikacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
No comments:
Post a Comment