Wednesday, June 9, 2010

kuih keria



asslamuallaikum...salam sejahtera...salam 1 Malaysia...*panjang tu bg salam*...mood aku sgt baik arini bersama air hujan...ewahh...paham2 je la kalu dah hujan...asyik nak ngup ngap laaaa..

kepingin banget nak makan kuih keria...nak makan donut...aku layan 2 resipi serentak...baru pueh hati den ni hah...

otomen balik sekolah, kemain siok tengok kuih atas meja walaupon mulut ade ulser...ciannn...tp dlm dok mkn dia siap tanya tuh *mama, kuih yg byk2 ni sapa nak abiskan?* eeeee makan je la..nanti mama fikirkan jiran mana yg kita nak bg lepas ni...haaa baru adil...selain dpt mengelakan pembaziran....pd jiran yg dpt kuih ni, dgn ucapan selamat menjamu dan kalau tak sedap ya ampunnnnnn

maaf la ...budak baru belaja mmg tak berapa cun result kuih dan presentation nye...tp rase die...best oooooooo....tp tak ingat angkut kat mana resipi ni...(pada tuan resipi, moga pahala nye berlipat ganda...amin)

Bahan-Bahannya :-)
600 g keledek
1 camca teh garam
1 cawan tepung gandum + sedikit lagi tepung
1 camca teh baking powder
80 g gula pasir
1/4 cawan air

Cara membuatnya :-)
  1. Kupas keledek, potong kecil2 dan rebus dengan 1 camca teh garam hingga keledek empuk. Toskan dan lenyek hingga lumat. Masukkan 1 cawan tepung gandum dan baking powder, gaul rata hingga menjadi doh yang lembut.
  2. Jika terlalu lembut, tambah 1 - 2 camca besar tepung. Sapu tapak tangan dengan sedikit tepung. Ambil doh tadi (lebih kurang 35 g), bulat2 dan leperkan, cucuk bahagian tengahnya untuk membuat lubang. Kemaskan dan alih ke dalam loyang. Buat hingga siap.
  3. Panaskan minyak untuk goreng terendam, goreng dengan api sederhana kuih keria hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan, buat hingga siap.
  4. Alih minyak ke dalam bekas, dan dengan kuali yang sama, masukkan gula pasir dan 1/4 cawan air, masak hingga gula pekat, masukkan kuih keria tadi dan gaul rata2 hingga menyaluti kesemua kuih keria tadi.
  5. Kemudian boleh diangkat, bila sejuk kuih keria tadi akan "bersakar" dengan gula....selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment