Resipi yg ke3....hahahhaaa...puas makan ni..bole bg markah penuh kat resipi ni...mak datuk kemain sedap lagi lazat blossom ni...siap ade inti lagi tu...pestime buat aku dah mengidam nak buat lagi...
layan resipi
Bahan-bahan
(hana jepun)
- 3 biji telur-dari peti sejuk
- 275 gm tepung gandum/tpg kek
- 220 gm gula halus- hana kurangkan
- 150gm susu segar/UHT
- 3 sudu teh baking powder- hana buh dua je
- 1 sudu kecil ovallete
- kelapa parut
- gula merah
- 1 sudu teh tpg jagung-dibancuh dgn 1 sudu besar air
- 2 helai daun pandan-pintal
- Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk.
- Pukul dgn menggunakan mixer pada kelajuan maxima selama 6-8 min.
- bahagikan kepada beberapa mangkuk & titiskan pewarna mengikut citarasa.
- masukkan setiap warna ke dalam piping bag ( atau beg plastik yg bersih).
- Pipe kan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yg telah disusun didalam acuan.Masukkan inti kelapa.
- Pipekan lagi adunan yg berlainan warna sehingga 3/4 penuh.
- Kukus didalam kukusan yg telah dipanaskan selama 10-15 min.
- Utk Inti Kelapa: Campurkan semua bahan dan masak diatas api kecil sehingga kering/masak.Utk memudahkan, inti boleh disediakan terlebih dulu dan bulat2kan.
- Notes: Inti kelapa boleh di ganti dgn apa2 perisa filling atau jem.
- Notes2: Acuan yg biasa i guna ialah acuan lompang & aluminium...kalo boleh, size paper cups sesuaikan ngan acuan.
No comments:
Post a Comment