Assalamuallaikum,
Bahan A :
50gm castor sugar
1/2 tsp fine salt
1 small egg
200gm cold water
3 tsp yis segera
Beberapa titik pandan paste
20gm santan powder
fuhhhh, lama dah rasanye tak update blog ni...sakan cuti raya...ekekkekee...hari ni dapur baru beroperasi.
bg memaskan enjin dapur, layan sambal sardin kat bwh sinun...warm up oven dgn pandan bun, resipi kak rin chantapi yg ni tak de hiasan, plain aje.
Bahan A :
50gm castor sugar
1/2 tsp fine salt
1 small egg
200gm cold water
3 tsp yis segera
Beberapa titik pandan paste
20gm santan powder
Bahan B :
350gm tepung protein tinggi
1 tbs susu tepung
1 tsp bread improver
30gm butter
Pandan Kaya secukupnya
Kelapa kering secukupnya
350gm tepung protein tinggi
1 tbs susu tepung
1 tsp bread improver
30gm butter
Pandan Kaya secukupnya
Kelapa kering secukupnya
Cara-cara:
1. Satukan bahan A. Tuang sedikit demi sedikit ke bahan B yang telah di ayak bersama.
2. Uli gunakan mixer atau gunakan tangan sehingga membentuk doh. Campurkan butter dan teruskan menguli sehingga menjadi doh yang lembut, rata, licin dan elastik.
3. Tutup doh di dalam bekas sehingga naik dua kali ganda, selama 1 jam.
4. Tumbuk2 doh utk mengeluarkan udara. Bahagikan doh kepada 12 bhg dan uli memanjang setiap satunya seperti roti "hotdog". Susun dalam loyang seperti dalam gambar.
5. Biar doh kembang semula. Spray air, paipkan pandan kaya dan taburkan kelapa kering.
6. Bakar pada 180 darj cel selama 20min ke 25min. Sapukan dengan butter sebaik keluar dari oven.
1. Satukan bahan A. Tuang sedikit demi sedikit ke bahan B yang telah di ayak bersama.
2. Uli gunakan mixer atau gunakan tangan sehingga membentuk doh. Campurkan butter dan teruskan menguli sehingga menjadi doh yang lembut, rata, licin dan elastik.
3. Tutup doh di dalam bekas sehingga naik dua kali ganda, selama 1 jam.
4. Tumbuk2 doh utk mengeluarkan udara. Bahagikan doh kepada 12 bhg dan uli memanjang setiap satunya seperti roti "hotdog". Susun dalam loyang seperti dalam gambar.
5. Biar doh kembang semula. Spray air, paipkan pandan kaya dan taburkan kelapa kering.
6. Bakar pada 180 darj cel selama 20min ke 25min. Sapukan dengan butter sebaik keluar dari oven.
perhh..cantik bun kaya hani...
ReplyDeletenanti k.mas nk try gak...
masuk list dulu..he..he..
kak mas,
ReplyDeletejap jap nak tgk kain ni koyak lak kena puji...ekekekkee
sedap kak...wajib buat...suruh Mr. BM akak uli..huh!!
Assalamualaikum....
ReplyDeleteWaaaa sangat menwan ini loti lo. Mau cuba ini resepi tapi sapa mau uli yea..
hani, sedapnya bun tu...akak nk tapau buat breakfast esok ni...hehe
ReplyDeletekak sam,
ReplyDeletewsalam....hahahhaha sian kalau tak de org nak uli
kak nieza,
ReplyDeletetak sempat malam kak, dah selesai semua...hehehhehee sebab buat kecek2...senang sekali ngap aje
hani..love ur pic..cantik giloss...suke tengok bun comel2 ni
ReplyDeletekak izah,
ReplyDeletepuji2 ni...nak kena belanja bun ni...amik la dgn munge2 sekali...ekekekkeke