uoollss dah lunch blom...??? kami dah selamatttt...alhamdullilah...
tertunai hajat nak makan kari kepala ikan..seronok sangat en somi makan smpai tak toleh langsung anak die dok sebelah..hehehhehe sian otomen, tak pe mama ada...mama suap eh..?? anak tgk ayah sambil kelip2 mata...baik kejap je pastu dah bergelut semula...haishhhh anak dan ayah..!!
resipi aku sauk dr cik mat...minta izin ye cik mat, lain kali saya amik lg...hehhehe
Bahan Utama
1 kepala ikan merah atau apa2 ikan yg digemari, dibelah 2
2 biji tomato
5 - 6 biji kacang bendi (tak letak sebab tak de)
1 biji terung bulat (tak letak sebab tak de juga!)
1/4 cawan jus asam jawa
2 1/2 camca besar rempah kari
1/2 cawan pati santan (mat guna susu sejat)
1/2 camca teh serbuk lada hitam
Air ikut keperluan
Garam dan gula (jika perlu)
Bahan Kisar
6 ulas bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia
3 tangkai cili merah
1 inci kunyit
1/2 inci belacan
Bahan Tumis
3 biji bawang merah kecil, hiris halus
1 ulas bawang putih, hiris halus
3/4 camca teh halba campur
2 tangkai daun kari
Cara membuatnya
1 kepala ikan merah atau apa2 ikan yg digemari, dibelah 2
2 biji tomato
5 - 6 biji kacang bendi (tak letak sebab tak de)
1 biji terung bulat (tak letak sebab tak de juga!)
1/4 cawan jus asam jawa
2 1/2 camca besar rempah kari
1/2 cawan pati santan (mat guna susu sejat)
1/2 camca teh serbuk lada hitam
Air ikut keperluan
Garam dan gula (jika perlu)
Bahan Kisar
6 ulas bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia
3 tangkai cili merah
1 inci kunyit
1/2 inci belacan
Bahan Tumis
3 biji bawang merah kecil, hiris halus
1 ulas bawang putih, hiris halus
3/4 camca teh halba campur
2 tangkai daun kari
Cara membuatnya
- Cuci kepala ikan bersih2, perap dengan garam dan jus limau 10 minit, cuci dan toskan. Tomato, dibelah 2 setipa biji, kacang bendi dicuci, toskan dan terung bulat dikupas kulit, belah 6 dan rendam dalam air garam.
- Panaskan 1 cawan minyak dalam periuk, masukkan bahan2 tumis dan tumis hingga wangi. Tuang bahan2 kisar dan juga rempah kari, gaul rata dan tumis hingga terbit minyak. Gunakan api sederhana. Tuang air dan masukkan serbul lada hitam. Biar mendidih.
- Kemudian masukkan kepala ikan, bila mendidih masukkan kacang bendi dan terung, masak hingga mendidih. Tuang jus asam jawa dan masukkan tomato.
- Bila mendidih, masukkan santan/susu dan perasakan dengan garam dan gula (jika perlu), biar masak sebentar. Rasa dan jika ok, boleh dihidangkan...
salam hani, amboii2..sedappnya tengok kari kepala ikan tu....nak sikittt...
ReplyDeletekak mas > heheheee...licin hingga sedut jari...
ReplyDelete