Thursday, October 28, 2010

Udang Goreng Tepung


yum yum yum...mmg peberet la nii...kalau buat sekilo pon mmg habes laaa...tp kena beringat2 sikit dgn makan seafood sebab mengandungi asid yg tinggi...awas si pesakit Gaout. bukan itu saja, seafood juga mengandungi kolesterol yg ehmmmm...lu pikir la sendiri...hahhahhaa aku pon mengingatkan diri aku sendiri juga nih...renung2kan dan selamat beramallll...

Bahan-bahan
  • 20 ekor udang saiz sederhana besar - buang kulit dan tinggal ekor je
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/8 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar minyak masak
  • sedikit daun sup - dicincang halus
  • sedikit pewarna kuning - agar warna tepung kekuningan
  • air secukupnya - lebih kurang 1 cwn
  • minyak untuk mengoreng.

Cara-cara

  • Toskan dulu udang bagi betul-betul kering, kemudian lumurkan udang dengan sedikit tepung. Ketepikan.
  • Masukkan semua bahan-bahan dalam mangkuk, kecuali air dan pewarna. Kemudian masukkan air sikit-sikit sambil dikacau agar adunan tidak berketul. Masukkan pewarna dan kacau sebati. Adunan ni tidak terlalu cair mcm bancuhan lemping atau kuih ketayap ye, pekat lagi sikit, kiranya bila celup udang tu..tepung akan menyaluti udang sepenuhnya. Biarkan dulu seketika dalam 5-7 minit sebelum digunakan.
  • Panaskan minyak dan boleh la celup udang satu-satu dalam tepung dengan pegang bahagian ekornya, kemudian digoreng dengan api sederhana hingga kekuningan. Angkat dan toskan. Siap.

No comments:

Post a Comment