Friday, August 6, 2010

Mee Bandung


selamat makan semuaaaa....aku melayan kehendak en somi nak makan mee bandung...benornye aku ni tak pandai..sib baik ada kakak kat jepun (kak hana la sapa lagi) hehehee...rembat je la resipi die...somi aku makan sambil tepuk tangan laju2..sedappppp agaknye...hahahhaaa..pueh hati den tgk die makan..berselera sungguh...mekaseh kak hana...(maaf la kak saya tak pandai nak link kan...ajo bole..??)


Bahan
1 paket mee kuning

4-6 ekor udang basah
50g udang kering
1-2 ekor sotong ring (aku tak bubuh)
1/2 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
5 tangkai cili kering - nak pedas, tambah le
suku cwn kacang tanah - goreng, blend tuk memekatkan kuah
telur
sawi
Tauhu goreng
bawang goreng
Air rebusan daging
Gula garam
hirisan daging
limau kasturi/limau nipis

cara
1. Celur mee
2. Blend bwg besar, bwg putih dan cili kering. Panaskan minyak tumis sehingga cili masak
3. Masukkan udang kering yg telah di blend hingga naik bau.
4. Masukkan air rebusan daging,kacang dan udang basah, hirisan daging dan juga sotong. Didihkan.
5. Masukkan garam dan gula. rasa mee bandung kan pedas2 manis..
6. Kecilkan api, pecahkan telur. Jangan kacau ganas sgt supaya tak pecah. Biarkan telur masak atau separuh masak. Akhir sekali masukan sawi
7. Tutup api. Curahkan ke atas mee dan hiaskan dgn bwang goreng, tauhu goreng, limau kasturi.

Apa lagi..???? santap laaaa

No comments:

Post a Comment